Impactul alegerilor americane asupra UE: Dacă Trump câștigă, exporturile Germaniei în SUA ar putea scădea cu 15%

G.C. Data publicării:
Trump
sursa: shutterstock.com/

Exporturile Germaniei către Statele Unite s-ar putea reduce cu aproape 15% dacă candidatul republican Donald Trump ar câștiga alegerile americane din luna noiembrie, a avertizat institutul economic Ifo din München. Industria auto și cea farmaceutică ar putea fi cele mai afectate.

Exporturile germane către China ar putea fi, de asemenea, impactate și ar putea scădea cu aproape 10%, conform analiștilor citați de DW.

Exporturile de mașini către SUA ar scădea cu 32%, în timp ce vânzările de produse farmaceutice s-ar reduce cu 35%. Magnitudinea crizei ar aduce o lovitură permanentă PIB-ului unei națiuni care deja a avut dificultăți economice de la pandemie, potrivit The Telegraph. Institutul Ifo a adăugat că exporturile germane către SUA ar scădea cu peste 33 de miliarde de euro pe an. 

Vezi și Germania ar putea fi deja într-o uşoară recesiune, spune Banca Centrală 

În general, exporturile germane către SUA – care au totalizat 220 de miliarde de euro anul trecut – ar scădea cu aproape 15%. În același timp, tarifele lui Trump ar avea un efect de domino asupra exporturilor germane către China, care ar scădea cu aproape 10%, a prezis Ifo.

Conflictul comercial SUA-China 

În timpul campaniei sale, Trump a anunțat tarife de 60% pe importurile din China și 20% pe importurile din restul lumii. Tariful de 20% ar face produsele germane considerabil mai scumpe în SUA.

„Dacă Trump este ales din nou și începe un nou război comercial cu China, Germania, ca națiune exportatoare, ar suferi grav”, a declarat expertul în comerț ifo, Lisandra Flach.  

Flach a mai spus că impactul pe termen lung al tarifelor propuse de Trump „ar fi mai mare decât efectele pe care le-am calculat pentru Brexit, cu o scădere permanentă a PIB-ului real de 0,25%”. 

Ea a adăugat: „Motivul nu este doar scăderea exporturilor către SUA, ci și scăderea exporturilor de bunuri intermediare și finale către China, deoarece economia chineză ar suferi pierderi mari din cauza tarifelor de 60% anunțate de Trump în campania sa. Deoarece SUA și China sunt principalele piețe pentru exportatorii germani din afara UE, Germania este afectată de pierderi pe ambele piețe”.

Calculul experților nu ia în considerare măsurile de contracarare din partea Chinei. Dacă astfel de măsuri ar intra în vigoare, impactul asupra Germaniei ar putea fi și mai mare, au spus economiștii.