Impact la bursă: Acțiunile Trump Media, controlată de fostul preşedinte american, au scăzut după dezbaterea prezidențială

G.C. Data publicării:
trump
sursa: shutterstock.com/

Prețul acțiunilor Trump Media a scăzut cu peste 10%, la o zi după ce acționarul majoritar Donald Trump a susținut dezbaterea prezidențială larg criticată împotriva vicepreședintei Kamala Harris. Wall Street pare să se comporte de parcă Donald Trump ar fi pierdut dezbaterea de marți seară.

Prețul acțiunilor companiei s-a situat la cel mai redus nivel intraday de când compania-mamă a aplicației Truth Social, care este populară în rândul comercianților cu amănuntul, a început să se tranzacționeze public ca DJT pe Nasdaq, la sfârșitul lunii martie, scrie CNBC.

Investiția în acțiunile Trump Media este adesea privită ca o modalitate de a paria pe viitorul politic al lui Trump, fostul președinte al SUA și actualul candidat republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Trump Media a declarat că afacerea sa depinde parțial de popularitatea lui Donald Trump, iar analiștii spun că valoarea companiei va crește sau va scădea în funcție de perspectivele sale electorale.

Scăderea acțiunilor de miercuri ar putea semnala faptul că unii susținători republicani nu au fost mulțumiți de ceea ce au văzut în dezbaterea din Philadelphia.  

Comentatorii politici liberali și conservatori au spus că Harris a părut mai bine pregătită, articulată și echilibrată decât Trump, care a căzut de mai multe ori în capcanele lansate de aceasta pentru a-l devia de la subiect. Harris l-a pus pe Trump în defensivă cu atacuri la adresa capacității lui de a fi președinte, pe tema avorturilor și dosarele sale penale.

Echipa lui Harris, proiectând încredere, l-a provocat pe Trump la o altă dezbatere, însă candidatul republican a spus că s-ar putea să nu fie de acord. 

Într-o postare Truth Social de miercuri, el și-a repetat afirmația că Harris a vrut o altă dezbatere doar pentru că a fost „învinsă grav”.

„Percepția pe piață este că ea a câștigat dezbaterea”, a declarat Matthew Tuttle, CEO al Tuttle Capital Management, pentru CNN miercuri.

Trump nu este doar acționarul majoritar al Trump Media, ci și cel mai popular utilizator al rețelei de socializare.

„Dacă pierde, va trebui să vândă, iar DJT va ajunge la 1 dolar. Dacă câștigă, nu va vinde, iar DJT ar putea înregistra o creștere”, a spus Tuttle.

Acțiunile Trump Media au crescut cu până la 10% în timpul tranzacțiilor de marți, înaintea dezbaterii, indicând posibilul optimism cu privire la modul în care Trump se va descurca.

Creșterea acțiunilor companiei de luni și marți a reprezentat un răgaz de la o criza de o săptămână, în care prețul acțiunilor a scăzut cu până la 75% față de cel mai ridicat nivel din martie, când Trump Media a fuzionat cu o firmă paravan. Criza a coincis cu ieșirea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială și susținerea lui Harris. Criza a avut loc, de asemenea, înainte de data la care Trump și alți membri ai companiei pot începe să-și vândă acțiunile.

Trump deține aproape 57% din acțiunile companiei. La prețul de închidere de miercuri, participația sa valora aproximativ 1,9 miliarde de dolari.  

Nu este clar dacă Trump intenționează să înceapă să-și vândă participația atunci când va expira perioada de blocare care a impiedicat acționarii să vândă acțiuni. Aceste restricții urmează să dispară pe 19 septembrie, conform documentelor depuse, lucru va permite persoanelor din interior să vândă acțiuni dacă doresc acest lucru.