Cuprul atinge valori istorice în lume. Unicul producător din România face pierderi. Dă vina pe război și pe factorul politic
Preţul tonei de cupru a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie, în continuarea unei tendinţe de apreciere care durează de mai multe luni. În acest timp, unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracția de minereuri neferoase, compania de stat Cupru Min, înregistrează pierderi, după ultimele date publice. Din cauza aceasta, situația financiară a societății e verificată acum de Ministerul Economiei. Compania are bugetat pentru anul acesta un profit de 1 milion de lei, dar bonusuri pentru angajați de 7,45 miliane de lei.
Prețul cuprului a crescut azi la Bursa de metale de la Londra (LME) cu nu mai puțin de 4%. Pentru prima dată în istorie o tonă de cupru a fost cotată la peste 11.000 de dolari.
Investitorii, traderii şi directorii companiilor miniere avertizează de mai mulţi ani că lumea se confruntă cu un deficit semnificativ de cupru pe fondul creşterii cererii din partea industriilor verzi, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Situația Cupru Min, unicul exploatator de cupru din România
În acest context propice, unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracția de minereuri neferoase, Cupru Min, se chinuie să supraviețuiască, listând pierderi după ultimele date disponibile (pe 2023), după mai mulți ani de profit. Asta în condițiile în care Cupru Min deține dreptul de exploatare pentru nu mai puțin de 60% din rezervele naturale de cupru ale României (la Roşia Poieni).
În urma acestor pierderilor financiare, Ministerul Economiei, acționarul companiei (100%), a demarat un control la companie la începutul anului.“Cupru Min nu a avut nişte rezultate financiare bune”, a spus atunci Radu Oprea, ministrul de resort.
Surse din companie au declarat pentru Digieconomic.ro că pierderile de la Cuprumin ar fi fost provocate de ordine politice și de situația geopolitică.
"Cel mai mult ne-au încurcat prețurile la energie. Înainte de criza energetică, energia reprezenta circa 18% din costurile de producție. Apoi a ajuns la 38%, și din cauza unor ordine venite de la București de la Minister. Cumpără de la compania aia, de la aia. Nu ne-au lăsat să cumpărăm de pe piața liberă, pe PZU. Acum s-a reglementat și putem lua curent de pe piață, liber, și ne-am redus consistent pierderile, care ajunseseră cumulat la circa 5 milioane de euro. Apoi, din cauza războiului din Ucraina am pierdut două piețe tradiționale pentru noi pentru piesele de schimb pentru mașini și utilaje și materia primă, inclusiv pentru ecologizare. Dacă până la război cumpăram din Ucraina și din Rusia aceste lucruri, la prețuri bune, acum trebuie să luăm materiale din Suedia, de exemplu, la cu totul alte prețuri", ne-au declarat sursele din companie, menționând că Ministerul a făcut degeaba control, că n-a descoperit nicio regulă.
Buget 2024: Profit, un milion. Bonusuri, 7,45 milioane
Compania a bugetat pentru anul curent un profit de 1 milion de lei. În același timp, însă, a și-a programat bonusuri pentru angajați de 7,45 milioane de lei, mai mult de 10% din cheltuielile totale de personal. Cupru Min numără în prezent circa 600 de angajați. Sursele noastre justifică mărimea bonusurilor în buget prin "fidelizarea personalului", deși compania a făcut disponibilizări la sfârșitul anului trecut.
Situl Roşia Poieni s-a înființat în 1977, cu Combinatul Minier al Cuprului. Actuala companie s-a înființat în 2002, prin desprinderea de Minvest Deva. Deține zăcământul Roșia Poieni, creditat cu 60% din rezervele României de cupru și are o producție de circa 5.000 de tone pe an.