Companiile și grupurile europene de ciocolată conduc opoziția față de amânarea directivei UE anti-defrișări
Nestlé, Michelin și alte peste 50 de companii au declarat că decizia Uniunii Europene de a amâna directiva anti-defrișări provoacă incertitudine în afaceri și pune în pericol investițiile.
Directiva UE anti-defrişări (EUDR), care trebuia să intre în vigoare pe 30 decembrie, cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.
Însă legea a fost criticată de mai multe țări, precum Indonezia, Brazilia și Malaezia, fapt ce a determinat Comisia Europeană să amâne aplicarea acesteia cu un an.
Statele membre aprobaseră deja amânarea în octombrie, iar votul Parlamentului European va avea loc mai târziu în această lună. Noul vot deschide posibilitatea ca europarlamentarii să adauge amendamente, iar companiile mari, în special cele care depind de importurile de cacao și cauciuc, sunt îngrijorate de potențiale modificări.
Într-o declarație comună de miercuri, termenul limită pentru depunerea amendamentelor, companiile au avertizat asupra incertitudinii suplimentare care poate interveni.
Francesco Tramontin, vicepreședintele relațiilor instituționale ale Ferrero UE, a spus că noile negocieri privind directiva riscă „întârzieri inutile, sporind incertitudinea și subminând investițiile — milioane, în multe cazuri — deja realizate în întreaga industrie”.
Marc Genot, director general al SIPH, cel mai mare producător de cauciuc natural din Africa, a spus că sectorul cauciucului a investit deja pentru a sprijini micii producători, iar amânarea a creat „instabilitate în întregul lanț de aprovizionare”.
Bart Vandewaetere, vicepreședinte al ESG la Nestlé Europa, a declarat pentru Financial Times că multinaționala elvețiană „a lucrat pentru a respecta dispozițiile actuale ale reglementării” și furnizorii săi au făcut „pași semnificativi pentru a se conforma”. „Încurajăm factorii de decizie politică să mențină cadrul de bază, fără a-l modifica”, a adăugat el.
Alte companii care se opun amânării directivei includ producătorii de anvelope Michelin și Pirelli, lanțul de supermarketuri Carrefour și companiile de consum Mars și Unilever.
Potrivit unui raport al băncii thailandeze Krungsri din acest an, directiva anti-defrișări va afecta aproximativ 401 miliarde de dolari din comerțul anual al UE — aproximativ 5,5% din totalul importurilor în blocul comunitar în 2022.
Lobby-ul puternic din partea țărilor exportatoare de ulei de palmier și soia a determinat Comisia Europeană să amâne introducerea legii. Companiile din aceste sectoare și-au exprimat și ele îngrijorarea că Bruxelles-ul nu a oferit încă îndrumări privind modul de punere în aplicare.
S&P Global a avertizat în august anul trecut că introducerea directivei „va reconfigura probabil comerțul și lanțurile de aprovizionare ale mărfurilor legate de defrișări în următorul deceniu”.
Penalitățile pentru nerespectarea legii s-ar putea ridica la 4% din cifra de afaceri anuală a unei companii, în funcție de gravitatea încălcării.
Miniștri din 18 țări, inclusiv Brazilia, Ghana, Malaezia și Peru, au trimis săptămâna trecută o scrisoare Comisiei, argumentând că amânarea nu reprezintă o măsură suficientă.
„Această amânare trebuie urmată de eforturi extinse pentru a rezolva multe dintre preocupările noastre legate de [regulamentul UE privind defrișările] care nu au fost abordate”, au spus miniștrii în scrisoare.
Comisia a declarat: „Propunerea de extindere nu pune în niciun fel sub semnul întrebării obiectivele sau substanța legii, așa cum au fost convenite de [statele membre ale UE și europarlamentari]”.