Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat pentru realizarea unei fabrici de anvelope în România. Va fi prima din lume cu emisii zero

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fabrica cauciucuri
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană (CE) a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură de sprijin în valoare de 99,5 milioane de euro sau echivalentul a 495,2 milioane lei, care va folosi României la construcția unei fabrici de anvelope în parteneriat cu Nokian Tyres.

România a notificat în prealabil Comisia în legătură cu planul său de a sprijini Nokian Tyres să înfiinţeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, judeţul Bihor. În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. Subvenția are o valoare de aproximativ 99,5 milioane euro (495,2 milioane lei). Investiţia totală este estimată la aproximativ 650 de milioane euro.

În urma înțelegerii, se preconizează că fabrica va avea o capacitate de producţie de aproximativ 6 milioane de unităţi pe an. Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum şi altele pe filieră indirectă. Proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, întrucât urmăreşte înfiinţarea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon din lume.

„Această măsură în valoare de 99,5 milioane euro va permite României să sprijine înfiinţarea unei noi fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 în Oradea. Se preconizează că proiectul va reprezenta o premieră la nivel mondial şi va contribui la competitivitatea şi tranziţia verde în această zonă", a transmis Margrethe Vestager, comisar european în domeniul concurenței.

Potrivit comunicatului emis de CE, oficialii de la Bruxelles au constatat că măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică şi la competitivitatea unei zone defavorizate. De asemenea, ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absenţa sprijinului public, măsura are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul Uniunii Europene.