Bacalaureat 2020. Examenul de Limba română și regulile după care se va desfășura

Data publicării:
Bacalaureat 2020, proba scrisă la Limba română
Bacalaureat 2020 FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Bacalaureat 2020 începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ca și la Evaluarea Natională, absolvenții de liceu vor trece prin triajul epidemiologic înainte de intrarea în sala de examen. Examenul de Limba română de la BAC 2020 începe la ora 9:00, însă candidații trebuie să fie în clase între 7:30 și, cel mai târziu, ora 8:30. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Bacalaureat 2020 a început, joi, 11 iunie, cu etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a. Potrivit calendarului oficial stabilit de ministerul Educației și Cercetării, această etapa a durat până pe data de 17 iunie. Echivalarea înlocuiește probele orale de competențe.

Subiectele la Limba română sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția din subordinea Ministerului Educației care realizează subiectele tuturor examenelor naționale. Anul acesta, în contextul panemiei de coronavirus, subiectele de la Bacalaureat nu vor conține subiecte din materia din al doilea semestru.

Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
- să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise

Ce nu ai voie să facă absolvenții de liceu în sala de examen

Potrivit regulilor publicate în Monitorul Oficial, candidații la Bacalaureat 2020 nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Toate aceste obiecte vor fi lăsate în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care refuză să depoziteze aceste obiecte nu vor fi primiți în sala de examen.

Absolvenții de liceu nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Ce se întâmplă dacă regulile de examen sunt încălcate

Candidații care refuză depozitarea obiectelor interzise nu sunt primiți în examen.

De asemenea, cei care încalcă regulile de mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Elevii pot să susțină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.

Cum sunt supravegheați candidații la examen

Potrivit Ministerului Educației, toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video şi audio.

Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii. Pentru examenul național de bacalaureat – 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum 2, anii trecuți).

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise

Rezultatele la Bacalaureat 2020

O premieră a examenelor din acest an este anonimizarea rezultatelor. Numele elevilor vor fi codificate, astfel că la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Rezultatele examenului de bacalaureat 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor, prin postare pe pagina de internet a liceelor și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare.

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise. “În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen” din centrul respectiv, prevăd regulile. În cazul în care după aceste verificări se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, absolvenții de liceu pot fi eliminați din examen.

Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau au fost sancționate.

Trei sesiuni de Bacalaureat 2020

Anul acesta vor fi organizate trei sesiuni de Bacalaureat. S-a renunțat la sesiunea specială pentru olimpici, dar s-a adăugat una specială, pentru elevii afectați de coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

De asemenea, au fost organizate examene în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

Calendarul primei sesiuni de Bacalaureat 2020

3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților
11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea specială a Bacalaureatului 2020

Anul acesta, Ministerul Educației organizează o sesiune specială a Bacalaureatului pentru elevii afectați de pandemia COVID-19. Astfel, Ministerul organizează o Etapă specială a BAC-ului (în perioada 29 iunie – 2 iulie), care se adresează absolvenților de liceu care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele scrise desfășurate în perioada 22-25 iunie 2020, în cadrul sesiunii 3 iunie – 5 iulie.

Li se recunosc elevilor probele susținute în prima sesiune de Bacalaureat – dacă nu au reușit să o finalizeze fie pentru că au avut la triajul epidemiologic temperatura peste limita de 37,3 grade C, fie din alte motive justificate cu certificat medical.

Important de reținut este că, pentru rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat 2020, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...