Live

Victor Piţurcă și şeful Romarm au fost reţinuți de DNA. Afacere cu linii de producție neconforme și măști vândute MApN în pandemie

Data actualizării: Data publicării:
Victor Piţurcă a fost reţinut de DNA. Foto: Bogdan Dănescu / Inquam Photos

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie împreună cu directorul Romarm, Gabriel Țuțu, într-un dosar privind achiziţia unor linii de producție neconforme și vânzare de măști către MApN în perioada pandemiei de COVID-19.

Una dintre firmele care a făcut aceste livrări aparţine fiului fostului selecţioner, Alex Piţurcă. Victor Piţurcă şi-ar fi folosit influenţa pentru a-i facilita accesul la contracte, potrivit surselor Digi24.

În dosarul lui Victor Pițurcă, procurorii l-au reţinut şi pe directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu. Gabriel Ţuţu se află la conducerea principalului furnizor de tehnică de apărare din România din 2019. 

DNA: Șeful Romarm, reținut pentru abuz în servicu, trafic de influență și fals intelectual. Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență

Afacerea a funcționat, potrivit procurorilor DNA, în perioada martie 2020-septembrie 2021. Prejudiciul Romarm este de 8,6 milioane de lei, contravaloarea liniilor de producție pentru măști și a materiei prime. Șeful Romarm și-ar fi folosit influența pentru a obține contracte cu MApN pentru măștile neconforme produse.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

„Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, informează DNA.

Producția de măști la Romarm a început în aprilie 2020. După vizita lui Orban, linia de producție s-a stricat

Pe 27 aprilie 2020, ministrul Economiei de la acea vreme, Virgil Popescu, anunța începerea producției de măști la Romarm.

„La Romarm, companie din portofoliul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști de tip FFP2 și FFP3. Au început deja probele de funcționare pentru că vrem să producem cât mai repede echipamentul necesar pentru a-i proteja pe cei din prima linie, pe medici și personalul medical, pe eroi”, scria Popescu pe Facebook.

Câteva zile mai târziu, premierul Ludovic Orban mergea în vizită la Romarm, însă, în aceeași zi, linia de producție s-a stricat.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat pentru Observator că maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie, ziua când însuși premierul Ludovic Orban venise în vizită.

Liniile de producție au fost aduse din China și achizionate cu un milion de dolari. Ulterior, Ludovic Orban a cerut o anchetă.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Economatul. Ce acuzații i se aduc

Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş „transmite un mesaj pe care nu îl putem accepta”

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Primarul din Târgu Mureș, Zoltan Soos, a fost reținut de procurorii DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție

Partenerii noștri