Live

Un nou tip de marcaj rutier în București. Ce pedepse vor primi șoferii care nu țin cont de reguli

Data publicării:
Un nou tip de marcaj rutier în București. Foto: Captură video

Șoferii din București vor întâlni, în maximum două luni, un nou tip de marcaj rutier pe marile bulevarde din Capitală. În intersecții, primii trei metri după semafor vor fi rezervați exclusiv bicicliștilor și trotinetiștilor. Șoferii nu vor putea opri pe acest spațiu și vor ceda prioritate celor două categorii de participanți la trafic. Șoferii se declară nemulțumiți și spun că Primăria Capitalei ar fi trebuit să facă piste speciale bicicliștilor, nu să le dea prioritate pe străzi.

Noul marcaj rutier va avea o lungime de 3 metri și va fi aplicat pe spațiul ocupat acum de prima mașină care așteaptă la semafor. Șoferii nu vor avea voie să oprească pe acest spațiu, el fiind destinat exclusiv bicicliștilor. Ei se vor putea strecura printre mașini, se vor opri aici și vor pleca primii de la semafor.

Marcajul va fi aplicat pe asfalt cu o vopsea specială și va avea avea ca semn distinct o bicicletă.

Potrivit Codului Rutier, cei care vor opri pe marcajul destinat bicicliștilor și celor cu trotinetă vor putea fi amendați cu 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile. Șoferii sunt deja nemulțumiți.

Șofer: Să aducă și căruțele înapoi, cum era odată!
Șofer: Ar fi mai ok pistele, dar...

De cealaltă parte, bicicliștii par mulțumiți de noul marcaj rutier.

Biciclist: E o idee foarte bună și sper să se facă chestia asta. Am două săptămâni de când am fost lovit și poliția nu-și face datoria.

George Culda, vicepreședinte Federația Bicicliștilor din România: Decizia pare, când o privește așa în detaliu, bună. Dar în ansamblu, se pare că ar trebui mult mai multă atenție la realizarea infrastructurii mari. Trebuie realizată o rețea serioasă de piste, alei, etc.

Inițiatorul acestei măsuri spune că proiectul său va aduce beneficii Capitalei.

Nicorel Nicorescu, consilier CGMB, inițiator: Încurajarea mobilității și deplasării alternative în București, încurajarea oamenilor să folosească mai mult bicicleta în deplasările din oraș. Foarte multă lume se teme în momentul de față să circule pe marile bulevarde.
- De ce nu se pot face piste speciale pentru bicicliști în București?
- Sunt în plan. Din câte știu, au fost prevăzuți ceva bani la buget pentru refacerea inclusiv a unor studii de trafic în București.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Bătaie de joc! Clubul din România care nu și-a mai plătit jucătorii de NOUĂ luni. După meci, n-a mai rezistat: ”Plângem noaptea”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO Apele Române anunță că a fost golit un tronson din Dâmbovița, cuprins între Operă şi zona Unirii, din cauza formării unui vortex

Imagini dezolante în București: Dâmbovița arată ca un cimitir de trotinete, după ce râul a fost secat pentru curățare

Proiectul de lege care vizează obligaţia asigurării RCA a trotinetelor şi bicicletelor electrice, discutat în ședința de guvern de joi

Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic (proiect)

Partenerii noștri