Un colier purtat la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, scos la licitație. Istoria controversată a diamantelor folosite
Un colier cu diamante, despre care experții spun că are legături și cu regina Maria-Antoaneta, urmează să fie scos la licitație de către casa Sotheby's. Organizatorii se așteptă ca bijuteria, care este expusă în public după mai bine de jumătate de secol, să fie adjudecată pentru cel puțin 2,4 milioane de euro, relatează The Guardian.
Colierul este format din 500 de diamante de peste 300 de carate, ce sunt aranjate pe trei rânduri. Acesta a fost ultima oară în public în 1953, când a fost încoronată regina Elisabeta a II-a. A mai fost afișat și la precedenta încoronare din Marea Britanie, cea a tatălui suveranei, regele George al VI-lea, în 1937.
Acum, înainte de licitație, colierul o să fie expus din nou, în mai multe orașe europene, înainte să aibă loc licitația - în Londra, Geneva, Hong-Kong, New York, Singapore, Taipei și Dubai.
Mai mulți istorici cred că această bijuterie are diamante care provin din „Afacerea Colierului Reginei'”, ce a pătat reputația Mariei Antoaneta, acuzată în mod fals că a luat diamantele, însă nu a plătit pentru ele.
„Cred că cel mai important aspect, dincolo de valoarea diamantelor, este faptul că bijuteria a supraviețuit”, a declarat președintele și șeful departamentului de vânzări regale și nobile de la Sotheby’s pentru Europa și Orientul Mijlociu, Andres White Correal.
Scandalul care a pătat istoria colierului
Bijuteria datează din secolul al XVIII-lea. Atunci, un bijutier a făcut un colier pentru amanta regelui Ludovic al XV-lea, Madame du Barry, însă suveranul a murit înainte să-l cumpere. Ulterior, regina Marie Antoinette a refuzat și ea să achiziționeze bijutria, invocând difucultățile economice ale perioadei, scrie publicația Britannica.
Diamantele au intrat în posesia unei escroace, care a pretins că-l ia în numele reginei. După ce a păcălit mai multe persoane, a obținut colierul și l-a vândut pe bucăți.
Poporul francez, deja supărat din cauza bogăției curții, a considerat acest incident o dovadă a corupției și luxului excesiv al aristocrației, ceea ce a crescut și mai mult nemulțumirea publică, nemulțumire ce a dus, într-un final, la startul Revoluției Franceze.
Editor : Andreea Stanciu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News