Live

Video Statul plătește doar 20 de lei de persoană pe zi pentru mesele din spitale. "Am gustat o dată, dar e de toată jena"

Data actualizării: Data publicării:
Scumpirile sărăcesc mesele pacienților. Doar 20 lei de persoană pe zi plătește statul pentru mâncarea din spitale. Sursa foto: Daniela Banciu

Scumpirea accelerată a alimentelor se simte acut în spitale, în ciuda dublării bugetului pentru fiecare pacient. Un bolnav are 20 de lei pe zi pentru trei mese, numai că în contextul scumpirilor, meniurile rămân sărăcăcioase. Nutriționiștii reușesc cu greu să acopere necesarul de calorii și adesea fac rabat la calitate.

Un ou fiert, biscuiți și o felie de parizer - așa arată micul dejun primit de o femeie internată la Maternitatea Odobescu din Timișoara. Tânăra mamă și-a spus of-ul pe rețelele sociale, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

"Nu, nu, cu siguranță nu!
Reporter: Cum vi se pare?
Dezgustător, fără nutrienți, fără nimic!", spun un bărbat când vede o fotografie cu meniul din spitale.

"Reporter: Vreau să vă întreb dacă ați mânca așa ceva la micul dejun, asta este mâncarea pe care o primesc mămicile.
Nu, asta nu-i mâncare ce se dă!
Reporter: Cum vi se pare?
E puțină, foarte puțină!"

Această tânără tocmai s-a externat și povestește că familia i-a adus zilnic mâncare la spital.

"Eu am refuzat mâncarea în fiecare zi.
Reporter: De ce?
Nu mă atrăgea...
Reporter: Și acum ați rezistat? V-a adus cineva mâncare?
A venit în fiecare zi soțul.
Reporter: E normal să se întâmple așa ceva?
Am gustat o dată, dar de toată jena."

Statul alocă, în prezent, 20 de lei pe zi pentru cele trei mese ale unui pacient. Prea puțin, susțin specialiștii, care atrag atenția că hrana pentru pacienți este vitală pentru vindecarea acestora.

Bogdan Timar, medic primar specialist în diabet: "Este foarte important ca personalul specializat din cadrul spitalului să adapteze hrana pacienților noștri în funcție de patologia lor individuală. Spre exemplu, dacă este să ne gândim la conținutul energetic, acest conținut variază foarte mult, patologii diferite aduc diferite necesități din punct de vedere al alimentației și e foarte important de menționat că de multe ori costul unei alimentații corespunzătoare poate să fie crescut, deoarece știm că alimentele de calitate de regulă costă mai mult."

Spitalele din țară cer mai mulți bani de la buget pentru mâncare din cauza scumpirilor.

Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara: "Este o măsură obligatorie, nivelul era jenant de scăzut, a fost o creștere, dar cred că se impune creșterea finanțării pentru asigurarea unei hrane adecvate pacienților. Nutriția este tratament, este o parte a îngrijirilor."

Până la noi decizii, majoritatea pacienților se bazează pe mâncarea... de acasă.

reporter: Mihai Vălușescu/ operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistență medicală de urgență în zilele de Crăciun, în București

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

România, pe primul loc în clasamentul european al scumpirilor. Ce strategie au comercianții: „Un Crăciun la suta de grame”

Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral. Ce spune președintele Consiliului Fiscal despre bugetari

Partenerii noștri