Live

Reacția ITIA, după mesajul Simonei Halep despre cazul Iga Swiatek: Există unele diferenţe foarte importante

Data actualizării: Data publicării:
Simona Halep. Foto: Profimedia Images

ITIA a precizat, vineri, pentru Reuters, că între cazurile Simonei Halep şi polonezei Iga Swiatek există unele diferenţe foarte importante, forul adăugând că produsul contaminat în cazul lui Swiatek a fost un medicament reglementat, nu un supliment.

ITIA a menţionat că toate cazurile au fost tratate pe baza faptelor şi a dovezilor, nu a numelui, clasamentului sau naţionalităţii unui sportiv.

„Nu există două cazuri la fel, ele implică adesea circumstanţe diferite, iar comparaţiile directe nu sunt întotdeauna de folos. Există unele diferenţe foarte importante în aceste două cazuri”, a explicat ITIA. „Produsul contaminat în cazul lui Swiatek a fost un medicament reglementat, nu un supliment. A existat un acord între experţii ştiinţifici independenţi în privinţa faptelor, iar jucătoarea a recunoscut încălcarea regulii antidoping. Îndemnăm sportivii să dea dovadă de prudenţă extremă atunci când iau suplimente şi suntem întotdeauna bucuroşi să răspundem oricăror întrebări pe care le au.”

Simona Halep a notat, într-un mesaj postat în social media, la câteva ore după ce ITIA a anunţat că Iga Swiatek a acceptat o suspendare de o lună pentru că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă în urma unei contaminări, că nu înţelege de ce cazul său şi cel al polonezei, identice, au fost tratate atât de diferit.

Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat, joi, că poloneza Iga Świątek, locul 2 WTA, a acceptat o suspendare de o lună în cadrul Programului antidoping în tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu substanţa interzisă trimetazidină (TMZ), eşantionul fiind prelevat în afara competiţiei în august 2024. ITIA a acceptat că testul pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui medicament reglementat fără prescripţie medicală (melatonină), fabricat şi vândut în Polonia, pe care jucătoarea îl luase pentru probleme de decalaj orar şi de somn, şi că încălcarea nu a fost, prin urmare, intenţionată.

Simona Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat - un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii - la US Open din acel an. Jucătoarea a fost acuzată şi de o altă încălcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sangvini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj. Halep, care a negat cu tărie acuzaţiile care i s-au adus şi a explicat că a fost vorba de contaminarea unui supliment, a primit permisiunea de a reveni la joc după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, în martie 2024, că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, perioadă pe care o ispăşise deja şi care a expirat în 6 iulie 2023.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Simona Halep se retrage de la Auckland și Australian Open. Ce a determinat-o să ia această decizie

O victorie ieri, două meciuri pierdute astăzi. Halep a fost învinsă în ambele jocuri de vineri, la World Tennis League

Simona Halep a revenit cu succes pe teren, la World Tennis League de la Abu Dhabi: „Am dat tot ce am putut”

Simona Halep a primit wild card şi pentru turneul de la Auckland, care are loc înainte de Australian Open

Partenerii noștri