Pariu pe ce? Cum au ajuns agențiile să includă în oferta de pariuri fotbalul din Burundi, jocurile video sau prognoza meteo
Peste tot în lume sportul s-a oprit. Cu mici excepții, competițiile, de la mari la mici, s-au întrerupt. Fotbalul și-a închis vedetele în vilele scumpe, monoposturile au rămăs în garaj, tenismenii servesc doar la perete, iar arenele care cu săptămâni în urmă erau pline se transformă, rând pe rând, în spitale de campanie. Dependentă de lumea sportului, piața pariurilor s-a prăbușit.
Agențiile sunt închinse, iar ofera este goală. Online, în lipsa sportului, în lista pariorilor și-au găsit loc competițiile de jocuri video. Campionatele de FIFA sau meciurile de DOTA, CS GO sau Starcraft au ajuns brusc să aibă miză. Cotele variază și oferta e diversă. „Pauză/Final” de altă dată s-a transformat pentru pariorul de rând în „harta 2 câștigător” la un meci de DOTA.
Totuși, pasionații de fotbal pot încă să arunce un ochi peste oferta venită din 4 campionate ale lumii unde criza n-a ajuns. În Belarus, Burundi, Nicaragua și Tadjikistan fotbalul nu s-a oprit. Derby-uri urmărite cu sufletul la gură, între Istiklol și Khujand vor ține capul de afiș al ofertelor de pariuri.
O industrie prin care circulă anual, doar în România, câteva miliarde de euro a ajuns să depindă zilnic de doar câteva meciuri.
Situația este asemănătoare peste tot în lume. În Statele Unite, pariorii au ajuns să mizeze pe vremea de afară. O agenție de pariuri și-a inclus în listă starea vremii. Jucătorii pot paria pe temperaturile maxime din orașe precum Huston, Los Angeles sau Philadelphia. Se fac pariuri pe precipitațiile preconizate dar și pe emisiuni TV populare precum American Idol sau Westworld.
„Încercăm să facem față pierderii sportului”, a declarat producătorul de cote al agenției de pariuri Bovada, citat de New York Post.
Însă oferta petecită cu doar câteva pariuri nu poate acoperi pierderea sportului. Volumul pariurilor a scăzut cu peste 95% într-o perioadă în care piața era în creștere. În Statele Unite datele statistice arătau că industria pariurilor urma să ajungă la 8 miliarde de dolari, în timp ce în Marea Britanie piața pariurilor sportive a atins 3,2 miliarde de lire în 2019.
Efectele totale ale crizei, în termeni financiari, sunt greu de estimat la acest moment, iar pierderile în domeniul pariurilor sportive urmează să crească în funcție de durata perioadei în care sportivii au luat o pauză.
Totuși, casele de pariuri generează venituri din cazinourile online, jocurile de bingo sau turneele de poker, iar perioada în care oamenii stau în casă iar pariorii înrăiți sunt dispuși să-și mizeze banii pe jocuri virtuale ar putea reduce din pierderile caselor de pariuri din întreaga lume.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News