Jandarmii români, pregătiți de străini pentru Euro 2020. Care sunt ameninţările
Specialiştii europeni îi pregătesc pe jandarmii români pentru ce-i mai rău la Euro 2020. Terorism, bătăi între suporteri şi folosirea materialelor pirotehnice. Timp de trei zile, ei învaţă cum să intervină sau cum să comunice cu spectatorii. Jandarmii noştri spun însă că au trăit multe astfel de situaţii pe propria piele.
Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență
Antrenamente spectaculoase ale jandarmilor
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi demolat. „Toți sunt nostalgici”
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Mesajul fotbaliștilor de la Euro 2024 pentru elevii care susțin Evaluarea Națională
Cum sunt evaluați politicienii de microbiștii din peluza de pe uliță
Suporterii români, spectacol pe străzile din Munchen
Un urs a fost văzut în apropiere de București
Bătăi, petarde, fumigene sau chiar atacuri teroriste. Sunt situaţiile pentru care specialiştii europeni îi pregătesc pe jandarmii români. Totul pentru un campionat european fără incidente în 2020.
„Principalele ameninţări sunt terorismul, extremismul şi comportamentul violent. În ultimii ani, s-a dezvoltat fenomenul materialelor pirotehnice”, a explicat Pablo Gomes, membru al Diviziei pentru convenții sportive a Consiliului Europei.
Reprezentanţii Consiliului Europei spun că este loc de mai bine în misiunile jandarmilor de pe stadioane.
Pablo Gomes vorbește despre „nevoia unei structuri naţionale coordonate” şi „nevoia unor tactici şi intervenţii eficiente”, dar şi de importanţa dialogului cu suporterii.
Specialiştii spun că între suporterii români şi cei din Occident este o diferenţă imensă. În Marea Britanie, suporterii stau lângă jucători şi de foarte puţine ori au loc incidente.
„În Marea Britanie este o regulă, oamenii au foarte multă experienţă şi această cultură este înţeleasă. La sfârşitul zilei, toţi vor vedea că au aceleaşi obiective şi câştiguri”, spune Michael Humann, de la Universitatea din Liverpool.
Jandarmii învață noi metode pentru a interveni în cazul în care suporterii se bat la stadion, dar și cum să îi protejeze pe ceilalți spectatori de pericole precum gazele lacrimogene.
Unele situaţii, însă, le-au trăit pe propria piele deja, în stadioanele din ţară.
„Provocarile acestea care vin din spiritul acesta al galeriilor... în momentul acela ați văzut și dumneavoastră ce se întâmplă, părăsesc zonele lor, sectoarele destinate, migrează dintr-o parte în alta cu intenția directă de a avea acte de violență”, spune jandarmul Laurențiu Cazan. În momentul în care ajunge într-un grup, e vorba de acel comportament de masă, spiritul de grup, mai puțin în afara arenei sportive, când ei se deplasează în grupuri mai mici”, explică jandarmul.
România va găzdui patru meciuri la Campionatul European din 2020.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News