Live

Cum i-au luat sovieticii aurul Nadiei de la proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980

Data actualizării: Data publicării:
Cu toate că a avut o evoluție foarte bună la proba de individual compus, Nadiei i s-a acordat o notă prea mică la bârnă pentru a câștiga aurul. Colaj foto: Profimedia Images

Timp de două săptămâni în 1976, Nadia Comăneci a fost probabil cea mai cunoscută persoană de pe planetă - a obținut șapte scoruri perfecte la Olimpiada de la Montreal, fiind prima gimnastă din istorie care a primit nota 10. Patru ani mai târziu, toată lumea se aștepta la o nouă evoluție stelară a „Zeiței de la Montreal” și cu toate că ar fi trebuit să câștige din nou aurul la individual compus, ea a ajuns în mijlocul unuia dintre cele mai aprinse incidente de la Jocurile Olimpice de la Moscova.

La doar 14 ani și 1.50 înălțime, micuța Nadia a fost vedeta incontestabilă a Jocurilor Olimpice de la Montreal, obținând trei medalii de aur și șapte scoruri perfecte, demonstrând că primul 10 din istorie nu a fost doar o întâmplare.

Evoluția ei la paralele inegale a fost întâmpinată cu urale zgomotoase, în timp ce pe tabela care nu putea să afișeze decât trei cifre a apărut „1.00” - nimeni nu credea că cineva va putea obține un scor perfect.

Nadia a terminat cu patru scoruri de 10 și medalii de aur la paralele inegale și bârnă - considerată una dintre cele mai periculoase discipline din gimnastică - aparatul unde Nadia a uluit pe toată lumea.

Neînfricata Nadia a obținută încă două scoruri maxime, ultima notă perfectă obținând-o la sol, și a luat aurul și la individual compus.

Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din istorie care a primit nota perfectă la Olimpiadă. Foto: Profimedia Images

Transformarea Nadiei într-o vedetă internațională - a apărut pe coperta revistelor Time, Newsweek și Sports Illustrated în aceeași săptămână - a fost una neașteptată și bruscă, scrie CNN.

Dar cu toate că a primit distincția de Erou al Muncii Socialiste, ea a fost ținută constant sub supraveghere de regimul Ceaușescu, care se temea că Nadia va încerca să fugă din țară.

Arbitra din URSS i-a acordat Nadiei exact nota de care sportiva sovietică avea nevoie ca să câștige aurul

Patru ani mai târziu, o Nadia foarte diferită s-a întors la Olimpiadă de la Moscova. La 18 ani, ea era cu 10 centimetri mai înaltă, avea 9 kilograme în plus și suferea de sciatică.

Totuși, Nadia a reușit să câștige din nou medalia de aur la bârnă și încă un aur pentru exercițiul de la sol. Unul dintre cele mai aprinse incidente de la această Olimpiadă a avut loc în competiția de individual compus, unde a fost depășită de gimnasta sovietică Elena Davîdova.

Exercițiul la bârnă al Nadiei a fost perfect, nota neputând fi mai mică de 9,95, suficient ca ea să devină din nou campioana olimpică absolută.

Cu toate acestea, juriului i-a luat 28 de minute să se decidă asupra notei pe care să i-o acorde Nadiei - într-un final, arbitra din Uniunea Sovietică i-a acordat un scor mai mic care i-a înmânat victoria Davîdovei și a lăsat-o pe Nadia pe locul doi, cu doar 0,75 de puncte sub scorul sportivei din URSS și la egalitate cu sportiva din Germania de Est, Maxi Gnauck.

Scorul final al Elenei Davîdova (stânga) a fost cu doar 0,075 mai mare decât cel al Nadiei (dreapta) la Olimpiada de la Moscova. Colaj foto: X / Profimedia Images

Pe lângă dorința mare a Moscovei de a câștiga aurul sub orice formă, incidentul a oferit, poate, și un indiciu că relațiile dintre Uniunea Sovietică și România lui Ceaușescu se înrăutățeau.

În 1989, la doar câteva săptămâni înainte de căderea regimului lui Ceaușescu, Nadia a reușit să fugă din România, stabilindu-se mai întâi în Canada, apoi în SUA, unde, în 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, o vedetă a gimnasticii masculine din America, și a condus o școală de gimnastică în Norman, Oklahoma.

În 2000, Nadia a fost numită una dintre atletele secolului XX de către Academia Mondială de Sport Laureus.

Finala de la sol de la Olimpiada de la Paris de anul acesta a fost și ea în centrul unei controverse în care a fost implicată o gimnastă din România. Ana Maria Bărbosu a ocupat inițial locul 3 cu nota 13.700, dar după ce americanii au făcut contestație, nota sportivei lor, Jordan Chiles, a fost modificată de la 13.666 la 13.766 și a câștigat astfel medalia de bronz în locul româncei. Gimnasta Sabrina Voinea a încheiat concursul pe locul 5.

Citește și: Reacțiile Nadiei Comăneci și Ecaterinei Szabo după ce o americancă i-a suflat medalia Anei Bărbosu după o contestație

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gimnasta americană Jordan Chiles nu se lasă: a depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a-și recăpăta medalia de bronz de la JO

VIDEO. Momentul în care o dronă ucraineană lovește un bloc cu 16 etaje din Moscova, în cel mai mare atac de acest fel lansat de Kiev

Ucrainenii au vizat pentru prima oară un aeroport internațional din Moscova. Atac cu drone în mai multe districte din Capitala rusă

Soarta inelelor olimpice de pe Turnului Eiffel se transformă într-o luptă politică. „Nu a fost făcut pentru a atârna orice pe el”

Partenerii noștri