Live

JO 2024. De ce Sena este nesigură pentru înotători. Scăldatul interzis în ultima sută de ani, permis pentru competițiile olimpice

Data publicării:
Foto: Profimedia

Contaminarea apei fluviului Sena a fost un subiect controversat până la ceremoniile de deschidere de a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, relatează Deutsche Welle.

Fluviul fost considerat sigur pe 17 iulie 2024 și a fost deschis pentru înot pentru prima dată în ultimul  secol. Un concurs de înot feminin a avut loc, dar a fost urmat de știrea că o probă pentru bărbați urma să fie amânată și reprogramată.

Poluarea Senei nu este un subiect de discuție nou. Înotul în acest fluviu este ilegal de mai bine de 100 de ani. Prima interdicție a intrat în vigoare în 1923, ceea ce a făcut ca înotătorii care participau la Jocurilor Olimpice de la Paris din 1924 să concureze în piscine.

Cea mai mare parte a apelor uzate ale orașului se varsă în Sena, fapt ce a dus la interdicția înotului în apele fluviului. Sistemele de canalizare care revarsă apele uzate acolo sunt principala sursă de poluare.

Autoritățile franceze au lucrat intens pentru a curăța apa în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris din acest an, cheltuind 1,4 miliarde de euro pentru îmbunătățirea calității apei.

Scopul a fost reducerea contaminării bacteriene cu 75% înainte de primul eveniment olimpic de înot, dar până acum autoritățile nu au reușit să potolească preocupările sportivilor, și chiar ale parizienilor.

Localnicii, nemulțumiți de costurile proiectului, au protestat în dese rânduri împotriva deversării dejecțiilor în Sena.

În ciuda acestei campanii, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat în râu la începutul lunii iulie, în încercarea de a demonstra curățenia Senei. Ea a fost filmată purtând cască și un costum special.

Testele de apă efectuate de grupul de monitorizare „Eau de Paris” din ultimele săptămâni au arătat că nivelurile de Escherichia coli (E.coli) în râu au fost semnificativ mai mari decât este sigur pentru oameni.

Ploile care au căzut peste Paris au înrăutățit problema. Precipitațiile abundente duc adesea la creșterea nivelurilor de E.coli și a altor colonii de bacterii.

Organizatorii au declarat că ploile abundente care s-au abătut asupra Parisului în primul weekend al Jocurilor i-au forțat să reprogrameze evenimentele „din motive de sănătate”.

E.coli este adesea legată de materiile fecale din apă și indică o contaminare prin canalizare. Chiar și o gură de apă contaminată care conține niveluri ridicate de E.coli poate duce la diaree, infecții ale tractului urinar, pneumonie sau sepsis. Erupțiile cutanate și durerile de urechi sau ochi sunt, de asemenea, frecvente.

Boli transmise prin apă

Infecțiile cu E.coli nu sunt însă singura îngrijorare. Leptospira, transmisă prin urina rozătoarelor, și care se regăsește în apa Senei, poate provoca boli renale severe.

Contaminările cu alte bacterii din apă, cum ar fi cianobacteriile și enterococii, pot duce, de asemenea, la probleme de sănătate legate de intestin.

Și apoi există paraziți, precum larvele cercariale, adesea găsite în apa populată de păsări de apă, care pot provoca erupții cutanate cu mâncărime.

Seth Rider, unul dintre cei 55 de atleți din cursa masculină de triatlon, a luat măsuri neconvenționale pentru a se pregăti pentru expunerea la bacterii.

„Știm că va exista o expunere la E.coli, așa că încerc doar să-mi cresc pragul de E.coli expunându-mă un pic de această bacterie în viața de zi cu zi”, a spus sportivul american în o conferință de presă pe 30 iulie.

„Doar lucruri mărunte pe parcursul zilei, cum ar fi să nu te speli pe mâini după ce te duci la baie și chestii de genul acesta”, a spus el.

Cu toate acestea, alți sportivi olimpici au suferit pe termen lung din cauza înotului în ape contaminate. Emma Frodeno (fostă Emma Snowsill), o atletă australiană de triatlon, s-a retras în 2014 după ce s-a luptat cu probleme de sănătate în urma înotului în ape contaminate, la un eveniment de Cupă Mondială.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria

Vastă operaţiune de salvare a unor delfini eşuaţi pe o plajă din Franța

Parlamentul Franței a acceptat procedura de demitere a președintelui Macron

Partenerii noștri