Live

JO 2024. COSR va discuta cu federația americană de gimnastică despre scandalul medaliei de bronz de la sol: E departe de a fi încheiat

Data publicării:
Ana Maria Bărbosu. Foto: Profimedia

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că, în această săptămână, vor avea loc discuţii cu reprezentanţi ai federaţiei americane de gimnastică artistică legat de cazul medaliei de bronz câştigată de Ana Maria Bărbosu la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Săptămâna aceasta vom avea o întrevedere online cu partenerii noştri din Statele Unite, e mai mult o întâlnire tehnică, cu federaţia americană de gimnastică. În primul şi în primul rând, vom discuta despre ceea ce se întâmplă cu aceste sportive, pentru că ele au suferit foarte mult la nivel emoţional, şi după aceea o să vedem o cale comună în care putem să închidem tot acest caz cât mai curând posibil”, a afirmat Covaliu, potrivit News.ro.

Covaliu a subliniat că acest caz este departe de a se fi încheiat şi a subliniat că lupta continuă şi în afara terenului de sport: „Deocamdată lucrurile stau aşa cum ştie toată lumea, România are o medalie de bronz la gimnastică prin Ana Maria Bărbosu. E adevărat că cealaltă sportivă care a fost pe podium, Jordan Chiles, a depus în memoriu prin avocaţii personali şi nu numai. Noi, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român suntem în contact, Guvernul României sprijină acest caz, care este departe de a se fi încheiat. Noi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat până acum şi vorbim de o medalie pe care o sportivă din România a câştigat-o şi de asemenea trebuie să apărăm onoarea şi să protejăm cealaltă sportivă din România, care la un moment dat putea să câştige şi ea medalia de bronz, dar după aceea a intervenit tot acest proces. Toate părţile implicate colaborează, se informează reciproc, şi până acum lucrurile stau bine din punctul nostru de vedere. Nu este o poveste fără sfârşit, este o poveste care s-a încheiat odată cu Jocurile Olimpice, dar se pare că verdictul nu a fost cel aşteptat de către ceilalţi participanţi. Aşa că lupta continuă şi în afara terenului de sport, de data aceasta prin avocaţi. Important este că noi ne-am făcut lecţiile, suntem în contact cu tot ceea ce se întâmplă şi cu partea americană, şi cu partea din Elveţia. Sunt lucruri care se schimbă de la o zi la alta, ce avem până acum este o medalie de bronz la gimnastică individual pentru România. Şi de aici încolo trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă, şi vă asigur că suntem”.

„Cu Sabrina Voinea este o altă competiţie, care nu ştim cum se va termina”

„Cu Sabrina Voinea este o altă discuţie, ea a avut o şansă foarte mare acolo, în timpul competiţiei la Jocurile Olimpice. Dar, din motive tehnice, şi nu le comentez eu aici, pentru că nu sunt de specialitate, lucrurile s-au întâmplat aşa cum s-au întâmplat, şi acum este o altă competiţie care nu ştim cum se va termina”, a menţionat şeful COSR.

Avocaţii gimnastei americane Jordan Chiles au depus, săptămâna trecută, un recurs la Tribunalul Suprem Elveţian, pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată iniţial la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiles, în vârstă de 23 de ani, terminase iniţial pe locul al treilea în proba de sol, după ce punctajul său a fost revizuit, permiţându-i să o depăşească pe românca Ana Bărbosu.

Echipa României a contestat decizia în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi a câştigat, pe motiv că Chiles a solicitat o reevaluare a punctajului său cu patru secunde prea târziu. Prin urmare, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a acordat bronzul lui Bărbosu.

Avocaţii lui Jordan Chiles au anunţat că vor face apel la Tribunalul Suprem Elveţian, susţinând că au dovezi video că americanca şi-a făcut cererea la timp. Ei au denunţat, de asemenea, un „grav conflict de interese” în favoarea lui Bărbosu, susţinând că şeful juriului care s-a ocupat de caz a lucrat timp de mai mulţi ani în calitate de consilier pentru România.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bătaia din Pantelimon: trei agresori, căutați în continuare de polițiști. Au fost dați în urmărire și la frontieră

Un cuplu din Hong Kong a primit interdicție de la o companie aeriană după ce a hărțuit o femeie care și-a rabatat scaunul în avion

Janet Jackson a stârnit un scandal uriaș pe internet după ce a spus că vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, „nu este de culoare”

Scandal într-un spital din București, după o bătaie cu bâte între două familii. „Au intrat cu furci și săbii, fără nicio reținere”

Partenerii noștri