Live

CIO a suspendat Rusia de la JO de iarnă. Reacția vehementă a Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Venues And Townscape Ahead Of PyeongChang 2018 Winter Olympic Games
Foto: Guliver/GettyImages

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang din 2018, dar unii sportivi ruşi vor putea evolua sub drapel neutru, a anunţat forul de la Lausanne. După această decizie, televiziunea rusă a anunțat că nu va transmite Jocurile Olimpice de iarnă.

ACTUALIZARE 22:45 -  Televiziunea rusă nu va transmite Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018, din cauza excluderii Rusiei de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), informează Reuters.

După decizia CIO, grupul media de stat VGTRK a anunţat că nu va difuza competiţiile de la JO de iarnă.


Unii sportivi ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)”.  Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. La ceremonia va fi intonat imnul olimpic.

CIO a decis şi excludere pe viaţă de la JO a ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, şi a secretarului Iuri Nagornih.

Condiţiile ca un sportiv rus să poată participa sunt extrem de stricte, după ce vor fi testaţi în mai multe rânduri pentru dopaj.

Este pentru prima oară în istoria olimpismului când un comitet olimpic este exclus integral la o ediţie la JO. La Rio, în 2016, federaţiile au putut decide dacă exclud sau nu sportivi ruşi şi doar cea de atletism a hotărât să nu accepte atleţii Rusiei.

Decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) vine ca urmare a dopajului de stat organizat din Rusia.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, la 11 noiembrie, că a intrat în posesia unei baze de date a laboratorului din Moscova, care confirmă raportul McLaren privind dopajul susţinut de stat în Rusia.

WADA a precizat că documente din perioada ianuarie 2012 - august 2015 au intrat în posesia departamentului său de informaţii şi investigaţii. Agenţia a adăugat că analiza documentelor a fost finalizată şi a fost prezentată în cadrul şedinţei comitetului său executiv, din 15-16 noiembrie, de la Seul. WADA a informat Comitetul Internaţional Olimpic, care de asemenea investighează acuzaţiile de dopaj aduse Rusiei.

În 2016, un raport independent, întocmit de avocatul canadian Richard McLaren, a arătat că peste 1.000 de sportivi ruşi de la peste 30 de discipline sportive au fost implicaţi într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul serviciilor secrete, timp ce cinci ani, având ca obiectiv Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.

După publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor ruşi să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu impună o interdicţie generală şi a lăsat hotărârea cu privire la participarea sportivilor ruşi la Rio la latitudinea federaţiilor internaţionale. În cele din urmă, la Rio au participat 271 de sporti ruşi.

Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt „calomnii ale unui transfug”.

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

În iunie 2016, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore a deschis o anchetă pentru „abuz de putere” împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităţilor ruse, el a acţionat din proprie iniţiativă când a distrus mii de eşantioane recoltate de la sportivi ruşi, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Partenerii noștri