VIDEO. Aceasta este cea mai silențioasă cameră din lume, încăperea unde tăcerea te face să leșini
Te afli într-o încăpere în care pereții arată ca într-o închisoare din Piranesi filtrată printr-un fragment de fantezie futuristă. Vacuum, comă, vis lucid, numește cum vrei acest loc din sediul Microsoft din Washington, care adăpostește un laborator unic: cea mai silențioasă cameră din lume.
Tăcerea este atât de profundă aici, încât îți auzi inima bătând cu o limpezime tulburătoare, iar dacă îți miști mâna, frecușul oaselor devine dintr-odată strident ca hârșâitul unei furculițe pe fundul unei farfurii goale amplificat prin zeci de megafoane. Într-un final, îți vei pierde echilibrul, picioarele ți se vor înmuia, simțul spațiului îți va fi complet anulat și vei leșina.
Hundraj Gopal, principalul designer al acestei camere, pentru CNN: „Majoritatea oamenilor percep absența sunetului ca fiind asurzitoare. Sunetele foarte slabe devin aici audibile, fiindcă zgomotul ambiental este extrem de scăzut. Când întoarceți capul, puteți auzi puternic mișcarea, vă puteți auzi respirația cum nu ați mai auzit-o niciodată”.
Cum poate fi atins un grad de tăcere extremă?
Camera imită o structură de ceapă, care o izolează fonic de restul clădirii și de lumea exterioară. Pereții sunt alcătuiți din șase straturi de beton și nu sunt integrați în scheletul clădirii, ci se află pe o platformă de amortizare a vibrațiilor, spune Gopal. Înăuntru, podeaua este compusă din panouri din fibră de sticlă. Și tavanul, și pereții sunt tapetați tot cu fibră de sticlă. Fibra de sticlă are o singură misiune: să distrugă ecoul undelor sonore.
Zgomotul ambiental din încăpere este cu 20,3 decibeli sub pragul auzului uman. Cu trei decibeli mai jos de acest prag poți auzi „moleculele de oxigen în coliziune”, susține Hundraj Gopal.
Camera fără ecouri din sediul Microsoft este menționată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai silențioasă încăpere din lume, titulatură pe care și-a revendicat-o în 2015.
De ce are nevoie gigantul din domeniul sofware de o asemenea cameră? Aici sunt testate componentele care au nevoie de o înaltă precizie științifică, inclusiv în ceea ce privește aspectul fonic al produsului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News