Live

Video&Foto Cea mai clară și îndepărtată imagine a Universului, realizată de telescopul James Webb, a fost prezentată de președintele Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
Prima imagine în infraroșu realizată de telescopul James Webb. Foto: NASA / James Webb Telescope

Președintele american Joe Biden a prezentat luni noapte una din primele imagini realizate de telescopul James Webb în spațiu, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Casa Albă, în Washington. Prezentarea a precedat marele eveniment programat astăzi, la ora 17:30 (ora României), când NASA va da publicității mai multe imagini surprinse de telescopul spațial lansat pe orbită la sfârșitul anului trecut. Imaginea prezentată luni noapte este cea mai adâncă și clară imagine în infraroșu a Universului de până acum, care surprinde galaxii aflate la circa 13 miliarde de ani lumină depărtare.

ACTUALIZARE Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat, alături de directorul NASA, Bill Nelson, la prezentarea primeia dintre imaginile surprinse de telescopul James Webb în spațiu.

Cea mai adâncă și clară imagine în infraroșu a Universului de până acum a fost realizată de telescopul James Webb. Potrivit descrierii NASA, în imagine se observă roiul de galaxii SMACS 0723 - mii de galaxii într-un colț infim al Universului, așa cum apărea cum 4,6 miliarde de ani. Masa totală a roiului de galaxii funcționează ca o lentilă gravitațională, mărind galaxiile care se află în spatele său. Camera NIRCam de pe telescopul James Webb a captat aceste galaxii îndepărtate, care nu au mai fost văzute până acum.

Imaginea surprinsă de telescop acoperă o porțiune de cer de mărimea unui grăunte de nisip privit de la o lungime de braț distanță și conține mii de galaxii într-un colț al Universului.

Bill Nelson a declarat că în imagine apar galaxii extrem de îndepărtate, care se află la distanță de circa 13 miliarde de ani lumină.

El a mai spus că alte imagini surprinse de James Webb, care urmează să fie prezentate marți, au imortalizat galaxii aflate la circa 13,5 miliade de ani lumină, adică aproape de originea Universului, care are 13,8 miliarde de anivechime.

Prima imagine în infraroșu realizată de telescopul James Webb. Foto: NASA / James Webb Telescope

Știrea inițială

Imaginea prezentată de președintele SUA în această noapte va fi comentată de directorul agenției spațiale americane, Bill Nelson, potrivit NASA.

Evenimentul de marți după-masă este așteptat cu mare emoție de comunitatea științifică din întreaga lume. NASA va prezenta pe 12 iulie „o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată”, care a fost realizată cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, a anunţat Bill Nelson, administratorul agenţiei spaţiale americane NASA.

„Este punctul cel mai îndepărtat pe care omenirea l-a putut privi până acum”, a afirmat Bil Nelson cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Space Telescope Science Institute din Baltimore, centrul de operaţiuni al telescopului James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie care a costat 10 miliarde de dolari. 

Cum arată universul, văzut prin telescopul James Webb

În aşteptarea primelor fotografii de înaltă rezoluţie realizate de telescopul spaţial James Webb, NASA a publicat la sfârșitul săptămânii trecute o imagine „teaser”, care scoate în evidenţă profunzimea Universului.

Imaginea, rezultată din 72 de expuneri într-un interval de 32 de ore, a fost realizată de senzorul de ghidare fină al telescopului James Webb, instrumentul cu ajutorul căruia acest dispozitiv ultrasofisticat urmăreşte obiectele de interes şi să se focalizeze asupra lor.

Este una „dintre imaginile Universului cu cel mai mare grad de profunzime realizate vreodată”, a comentat agenţia spaţială americană într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Telescopul James Webb va oferi cele mai detaliate imagini ale universului de până acum. Foto: NASA

„Până la capătul întunericului”

Telescopul James Webb a fost lansat pe orbită în decembrie 2021, iar în prezent se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra.

La dezvoltarea sa au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Telescopul este menit să succeadă telescopul spaţial Hubble care şi-a început misiunea în 1990 şi îşi va mai continua activitatea până în 2030, amintește Mediafax.

James Webb va oferi rezoluţie şi sensibilitate în infraroşu, tehnologii îmbunătăţite faţă de Hubble şi va permite o gamă largă de investigaţii în domeniile astronomiei şi cosmologiei, inclusiv observarea unora dintre cele mai îndepărtate obiecte din univers, cum ar fi formarea primelor galaxii şi proprietăţile atmosferice ale exoplanetelor potenţial locuibile.

James Webb va merge „până la capătul întunericului” pentru a descoperi cum s-au format cele mai vechi galaxii din univers.

„Acesta este un instrument unic”, a spus șeful NASA, Bill Nelson.

„Este cea mai avansată tehnologie”, a spus el, adăugând că Webb, dacă va avea succes, „va dezvălui secrete ale universului care vor fi pur și simplu uimitoare, dacă nu chiar copleșitoare”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Rusia anunță că Ucraina a lansat zece rachete occidentale asupra sa. Care a fost ținta atacului

Casa Albă spune că Trump trebuie să mențină progresele făcute de Biden cu China în reducerea deceselor din cauza fentanilului în SUA

Partenerii noștri