Live

Un vehicul rusesc deteriorat s-a desprins de pe Staţia Spaţială Internaţională şi a revenit pe Pământ

Data publicării:
Captură video din momentul în care nava Soiuz „scuipă” în spațiu lichid de răcire după impactul cu meteoritul. Foto: Profimedia Images

Un vehicul rusesc deteriorat, care nu a avut la bordul său un echipaj uman, s-a desprins marţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi a revenit pe Terra. Echipajul care trebuia să revină pe Pământ cu modulul defect va mai petrece câteva luni în spațiu.

Vehiculul Soiuz MS-22 s-a desprins de ISS la ora 09:57 şi a realizat „o aterizare automată, asistată de paraşute” după mai puţin de două ore, la 11:46 GMT, în apropierea oraşului Jezkazgan din Kazahstan, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA), citată de DPA, potrivit Agerpres.

Locul aterizării se află la câteva sute de kilometri de cosmodromul Baikonur, precizează Reuters.

Aterizarea vehiculului spaţial a fost difuzată în direct pe site-ul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos).

Deşi nu a avut niciun astronaut la bord, vehiculul rusesc a transportat echipamente de cercetare şi rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate pe ISS.

Revenirea pe Pământ a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului american Frank Rubio la bordul Soiuz MS-22 a fost considerată mult prea riscantă, după descoperirea în urmă cu trei luni a unei scurgeri de lichid din sistemul de răcire al vehiculului rusesc. Acea scurgere a fost cauzată cel mai probabil de impactul cu un micrometeorit.

Cei trei astronauţi, care au ajuns pe ISS în septembrie 2022 cu ajutorul vehiculului Soiuz MS-22, vor reveni în luna septembrie pe Terra la bordul vehiculului înlocuitor Soiuz MS-23, care s-a conectat la ISS în luna februarie.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Compania de sateliți a lui Elon Musk, chemată să semneze o cartă internaţională pentru reducerea deşeurilor spaţiale

Partenerii noștri