Live

Un vehicul rusesc deteriorat s-a desprins de pe Staţia Spaţială Internaţională şi a revenit pe Pământ

Data publicării:
Captură video din momentul în care nava Soiuz „scuipă” în spațiu lichid de răcire după impactul cu meteoritul. Foto: Profimedia Images

Un vehicul rusesc deteriorat, care nu a avut la bordul său un echipaj uman, s-a desprins marţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi a revenit pe Terra. Echipajul care trebuia să revină pe Pământ cu modulul defect va mai petrece câteva luni în spațiu.

Vehiculul Soiuz MS-22 s-a desprins de ISS la ora 09:57 şi a realizat „o aterizare automată, asistată de paraşute” după mai puţin de două ore, la 11:46 GMT, în apropierea oraşului Jezkazgan din Kazahstan, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA), citată de DPA, potrivit Agerpres.

Locul aterizării se află la câteva sute de kilometri de cosmodromul Baikonur, precizează Reuters.

Aterizarea vehiculului spaţial a fost difuzată în direct pe site-ul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos).

Deşi nu a avut niciun astronaut la bord, vehiculul rusesc a transportat echipamente de cercetare şi rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate pe ISS.

Revenirea pe Pământ a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului american Frank Rubio la bordul Soiuz MS-22 a fost considerată mult prea riscantă, după descoperirea în urmă cu trei luni a unei scurgeri de lichid din sistemul de răcire al vehiculului rusesc. Acea scurgere a fost cauzată cel mai probabil de impactul cu un micrometeorit.

Cei trei astronauţi, care au ajuns pe ISS în septembrie 2022 cu ajutorul vehiculului Soiuz MS-22, vor reveni în luna septembrie pe Terra la bordul vehiculului înlocuitor Soiuz MS-23, care s-a conectat la ISS în luna februarie.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va căuta urme de viață pe Marte. Ce misiuni pregătește Laboratorul de explorare a spațiului îndepărtat

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Partenerii noștri