Live

Un modul de aterizare al misiunii Apollo provoacă mici cutremure pe Lună

Data publicării:
Pământul văzut de pe Lună. Foto: NASA

O navă spațială lăsată în urmă de astronauții americani pe suprafața Lunii provoacă mici cutremure, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Cercetătorii au dezvăluit pentru prima dată această formă de activitate seismică pe Lună, necunoscută până acum, printr-o analiză a datelor din epoca misiunilor Apollo cu ajutorul algoritmilor moderni.

Variațiile masive de temperatură care apar pe Lună pot determina extinderea și contractarea structurilor create de om într-un mod care produce aceste vibrații, sugerează raportul. Suprafața lunii este un mediu extrem, oscilând între minus 133 grade Celsius în întuneric și 121 grade Celsius la soare, potrivit studiului.

De fapt, întreaga suprafață a Lunii se extinde și se contractă la frig și căldură, remarcă studiul publicat pe 5 septembrie în Journal of Geophysical Research: Planets. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit să folosească o formă de inteligență artificială pentru a înțelege mai bine datele din epoca Apollo și au putut identifica micile cutremure emise de un modul de aterizare lunară Apollo 17, aflat la câteva sute de metri distanță de instrumentele care înregistrau cutremurele lunare, potrivit studiului condus de Francesco Civilini, cercetător la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA.

Analiza oferă noi perspective asupra modului în care Luna răspunde la mediul înconjurător și la ce poate afecta activitățile seismice ale acesteia. Vibrațiile nu erau periculoase și probabil ar fi fost imperceptibile pentru oamenii care stăteau pe suprafața lunii.

Înțelegerea cutremurelor lunare ar putea fi esențială pentru explorarea viitoare, au spus experții, dacă NASA și partenerii săi construiesc un avanpost permanent pe suprafața Lunii. De altfel, acesta este un obiectiv al Artemis, noul program de explorare lunară al agenției.

„Cât de puternice trebuie să fie structurile pe cae le construim și la ce alte pericole trebuie să fim atenți?”, spune Dr. Angela Marusiak, profesor asistent de cercetare la Laboratorul Lunar și Planetar al Universității din Arizona. Acest tip de analiză a datelor poate oferi un răspuns la aceste întrebări. Marusiak nu a fost implicată direct în studiu, deși a avut legătură cu autorii, în calitate de expert în seismologie lunară.

Cercetătorii speră că viitoarele misiuni lunare vor oferi o imagine și mai cuprinzătoare a acestor fenomene.

În afară de cutremurele termice, se știe că luna are atât seisme adânci, cât și de suprafață, precum și activitate despre care se crede că ar fi cauzată de loviturile de meteoriți.

Spre deosebire de Pământ, pe suprafața Lunii nu există plăci tectonice care să poată provoca evenimente catastrofale. Dar Luna are o viață interioară activă și, la fel ca Pământul, anumite tipuri de evenimente seismice pot avea loc în orice moment sau locație de pe suprafața lunară

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri