Un fenomen astronomic rar ar putea rezolva unul dintre misterele de la Stonehenge: „Cred că ne va surprinde”
Răsăritul și apusul soarelui la Stonehenge, în special în timpul solstițiilor de vară și de iarnă, continuă să fascineze oamenii de pe glob. Acum, experții vor să profite de un fenomen astronomic rar, care va avea loc în 2025, pentru a afla dacă celebrul monument are vreo legătură cu Luna, transmite The Guardian.
Un „blocaj lunar major”, care are loc o dată la 18,6 ani, când răsăritul și apusul Lunii ajung la cele mai îndepărtate puncte de-a lungul orizontului, va avea loc în ianuarie 2025.
Experții cred că morții erau îngropați în funcție de fenomenele astronomice
Acest lucru va oferi arheologilor, astronomilor și arheoastronomilor o șansă rară de a explora teoriile din jurul evenimentului și oamenii antici de la Stonehenge. Unii experți cred că oamenii care au construit monumentul erau conștienți de acest blocaj al Lunii și este posibil să-și fi îngropat morții într-o anumită parte a sitului în funcție de fenomenele astronomice.
De asemenea, este posibil ca patru „pietre de bază” care formează un dreptunghi, dintre care două sunt încă în picioare, să fi fost poziționate pentru a marca oprirea majoră a lunii.
În aproximativ un an, de fiecare parte a unui blocaj lunar major, Luna poate fi văzută din când în când răsărind sau apunând neobișnuit de departe spre nord sau sud, oferind o ocazie ideală pentru efectuarea studiilor.
Clive Ruggles, profesor emerit de arheoastronomie la Universitatea Leicester, a declarat că alinierea monumentului cu Soarele la mijlocul verii și la mijlocul iernii înseamnă că nu există nicio îndoială cu privire la semnificația lui pentru constructorii de la Stonehenge.
„Dar ceea ce știm mai puțin este dacă există vreo legătură fizică între monument și Lună”, a spus el.
În timpul fazei timpurii a lui Stonehenge, între aproximativ 3000 și 2500 î.Hr., oamenii îngropau rămășițele incinerate ale morților și puneau ofrande în jurul monumentului în așa-numitele Aubrey Holes, 56 de gropi care ar putea să fi susținut inițial stâlpi de lemn.
Oamenii erau conștienți de fazele lunii
Ruggles a mai adăugat: „Pietrele monumentelor se aliniază cu pozițiile extreme ale Lunii, iar cercetătorii au dezbătut ani de zile dacă acest lucru a fost intenționat, iar dacă da, cum a fost realizat acest lucru și care ar fi putut fi scopul său.”
El a spus că nu ar fi o surpriză dacă oamenii din Antichitate ar fi ținut cont de Lună.
„„Oamenii au fost conștienți de fazele Lunii. Ceea ce suntem interesați să explorăm, este că, în timpul unui impas major, oamenii au observat că Luna răsare sau apune neobișnuit de departe spre nord sau sud și și-au dat seama că asta era ceva special, și au ajuns să venereze și, în cele din urmă, să construiască monumente în direcțiile în cauză.”
Jennifer Wexler, istoric la Stonehenge pentru English Heritage, a declarat: „Această oportunitate ne permite să aprofundăm misterele antice ale monumentului și relația sa cu fenomenele cerești. Cred că ne va surprinde cu adevărat . Suntem atât de concentrați pe Soare. Aproape niciodată nu menționăm Luna.”
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News