Live

Telescopul James Webb, cel mai performant astfel de instrument, va fi lansat în spațiu în 24 decembrie și va înlocui Hubble

Data publicării:
JWST urmează să ajungă în spațiu în data de 24 decembrie. Foto: profimedia Images

Telescopul spațial ultramodern James Webb, cel mai puternic astfel de instrument, urmează să fie lansat în spațiu în data de 24 decembrie, au anunțat NASA și Arianespace. Într-un final confirmată, data lansării a fost amânată de mai multe ori până acum.

„Telescopul spaţial James Webb este confirmat pentru data preconizată de lansare pe 24 decembrie la ora 9:20 de la baza Kourou”, a scris Arianespace pe Twitter.

Veritabilă bijuterie a ingineriei de mare complexitate, JWST va fi cel mai mare şi cel mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu. El a fost construit în Statele Unite sub coordonarea specialiştilor de la NASA şi încorporează instrumente ştiinţifice realizate de Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială a Canadei, conform Agerpres.

Lansarea telescopului de la baza din Kourou, unde a sosit în luna octombrie din California, a fost amânată în două rânduri în urma apariţiei unor probleme minore. NASA şi Arianespace au dorit să elimine orice risc legat de lansarea instrumentului, a cărui dezvoltare a durat peste 20 de ani şi a costat aproape 10 miliarde de dolari.

Echipe mixte din partea NASA şi Arianespace „au reuşit să încapsuleze observatorul în racheta Ariane”, a explicat NASA, confirmând data de lansare. Urcat deja în partea superioară a rachetei, telescopul a fost astfel închis în carcasa sa. O revizuire generală a lansării va avea loc pe 21 decembrie, iar dacă totul este pregătit, racheta va fi transportată pe pista de lansare pe 22 decembrie, a mai precizat NASA.

Prezentat ca un succesor al telescopului spaţial Hubble, lansat în 1990, JWST are misiunea de a explora cu o precizie de neegalat toate fazele cosmosului, până la primii ani de existenţă ai Universului şi formarea primelor galaxii.

JWST va fi plasată pe o orbită în jurul Soarelui, la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Pământul.

Ce provocări prezintă lansarea noului telescop

Lansarea unui telescop gigantic precum Webb este o provocare imensă. Pentru a avea loc pe racheta purtătoare Ariane 5, Webb a fost proiectat să se plieze ca o hârtie de origami. Ca să poată rezista unor temperaturi mai mici de -200 de grade Celsius, Webb este echipat cu un scut solar pliabil de dimensiunea unui teren de tenis.

Destinația finală a telescopului se află la 1,5 milioane de kilometrii de Pământ. Dacă ceva nu funcționează bine sau se avariază, nu se pot face reparații, ceea ce înseamnă că tot procesul de lansare și aliniere pe orbită trebuie să decurgă perfect.

Telescoapele de tipul lui James Webb ne vor permite să observăm părți nevăzute ale universului, stele și planete ascunse și lumi cu totul noi. Ne vor oferi șansa de a examina fenomene fascinante, precum nașterea galaxiilor și a altor corpuri cerești și aspectul universului timpuriu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Partenerii noștri