Live

Semnalele ciudate emise de un obiect spațial misterios, ascuns de un nor de praf. Descoperirea făcută de un satelit al NASA

Data actualizării: Data publicării:
Spatiul cosmic. Foto: NASA

Astronomii de la NASA au dat peste un nou mister: un obiect înconjurat de praf, numit TIC 400799224, emite niște semnale ciudate. Oamenii de știință încearcă acum să afle despre ce este vorba, relatează Space.com.

Semnalele au fost descoperite de Satelitul de sondare a exoplanetelor în tranziție (TESS) de la NASA.

Pe baza a ceea ce au văzut până acum, astronomii cred că acest obiect ar putea fi o stea binară sau un sistem stelar dublu, în care una dintre stele este înconjurată de un nor masiv de praf ce ar putea proveni de la un asteroid mare sfărâmat.

TESS este proiectat să repereze exoplanete căutând scăderi mici, ritmice, ale luminozității unei stele - scăderi cauzate de o planetă care trece între telescop și stea, blocând o mică parte a luminii acesteia. Cu toate acestea, planetele nu sunt singurul fenomen care poate provoca schimbarea luminozității în acest fel, așa că TESS a adunat o mulțime de observații despre orice, de la supernove (stele care explodează) la sisteme triple de stele și multe altele.

Când
astronomii studiau datele culese de TESS la începutul anului 2019, TIC 400799224 s-a remarcat deoarece a devenit mai slab cu aproape 25% în doar câteva ore, apoi a avut mai multe modificări bruște de luminozitate.

TESS petrece aproximativ o lună pe un petic de cer, apoi trece mai departe, dar aceste petice se suprapun, astfel încât obiectul a fost inclus în patru sectoare diferite observate între martie 2019 și mai 2021. Cercetătorii au apelat, de asemenea, la alte instrumente pentru informații suplimentare despre ciudatul obiect, inclusiv ate de la All-Sky Automated Survey for Supernovae și Observatorul Las Cumbres, ambele rețele de observatoare terestre de pe tot globul.

Luate împreună, toate aceste date le-au permis oamenilor de știință să pună cap la cap o imagine a ceea ce ar putea cauza semnalul ciudat.

Cercetătorii bănuiesc că în centrul lui TIC 400799224 se află o stea binară, un sistem în care două stele similare se rotesc una în jurul celeilalte. Dar una dintre acele stele pare să pulseze la fiecare 19,77 zile, provocând modele mai complicate. Acea pulsație, susțin astronomii, este cauzată de un nor masiv de praf care înconjoară steaua. Acest praf are o masă combinată echivalentă cu rămășițele unui asteroid cu lățimea de 10 kilometri, după calculele cercetătorilor.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Imagini cu pregătirea unei rachete nucleare R-30 Bulava de către ruși au fost realizate din satelit

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri