Live

Se construiește prima fabrică spațială. Când va fi lansată pe orbită și ce ar putea produce

Data publicării:
Satelit pe orbita terestră. Foto: Getty Images

O tânără companie europeană, Space Cargo Unlimited, are în plan construcţia, până în 2025, a unui vehicul care va servi drept fabrică spaţială.

Contractul pentru fabricarea REV1, un vehicul autonom fără echipaj la bord, a fost atribuit Thales Alenia Space (TAS), companie specializată în module presurizate, a anunţat, joi, start-up-ul cu sediul în Luxemburg şi Franţa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Vehiculul spaţial cu o greutate mai mică de trei tone va putea fi reutilizat de douăzeci de ori şi va rămâne pe orbita joasă, la câteva sute de kilometri distanţă de Pământ, timp de două până la trei luni în cadrul fiecărei misiuni.

Construcţia se bazează pe experienţa în acest domeniu a companiei TAS, care dezvoltă pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA) vehiculul spaţial Space Rider după IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), care a zburat cu succes în 2015.

„Am strâns fondurile necesare pentru a asigura dezvoltarea primei faze a vehiculului”, a dat spus Nicolas Gaume, CEO al Space Cargo Unlimited.

Compania mizează pe o nouă economie emergentă, producţia spaţială, despre care se estimează că va avea până în 2040 o valoare de 10 miliarde de dolari, potrivit Morgan Stanley.

Aplicaţiile sunt numeroase, de la agricultură şi farmacologie la materiale noi, după cum a explicat Nicolas Gaume.

Space Cargo a trimis deja în spaţiu 320 de plante de viţă de vie, timp de 14 luni.

„Expunerea lor la mediul spaţial a condus la evoluţii care au oferit caracteristici de rezistenţă naturală sporită a acestor plante în faţa schimbărilor climatice”, a explicat el, amintind că „gravitaţia este singurul parametru al vieţii care n-a înregistrat nicio schimbare timp de 4 miliarde de ani” şi că absenţa acesteia conduce la „evoluţii accelerate”.

Compania intenţionează să scoată pe piaţă aceste soiuri mai rezistente de Cabernet Sauvignon şi Merlot în 2024.

Producţia în spaţiu poate permite, de asemenea, polizarea lentilelor optice de înaltă precizie, depăşind constrângerile asociate gravitaţiei şi poate chiar să ofere „încăperi perfect curate” pentru fabricarea microprocesoarelor, spre exemplu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lavrov spune că Franța a încercat să vorbească cu Moscova despre pace în Ucraina, fără prezența Kievului: „Nu voi intra în detalii”

Ciclonul Chido a devastat arhipelagul francez Mayotte: 39 de morți și peste 4.000 de răniți

Incendiu violent în apropiere de gara Saint-Lazare din Paris. Turnul Eiffel, evacuat în urma unui alt incendiu

Notre-Dame sărbătorește din nou Crăciunul. Primele slujbe după incendiul devastator din 2019

Partenerii noștri