Live

Prima transmisiune LIVE de pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
Agenția Spațială Europeană efectuează prima transmisie LIVE de pe planeta Marte. FOTO: Profimedia Images

Agenția Spațială Europeană efectuează prima transmisie LIVE de pe planeta Marte, difuzând imagini într-un flux care va dura o oră. Agenția celebrează 20 de ani de misiune Mars Express, transmite ESA.

Imaginile care vor fi transmise de pe Marte se vor succede la aproximativ 50 de secunde, anunță experții de la ESA.

Transmisiunea are loc pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe Terra un spectacol unic și surprinzător.

În urmă cu exact două decenii, pe 2 iunie 2003, satelitul Mars Express al ESA a fost lansat și și-a început călătoria spre Planeta Roșie - prima misiune europeană pe Marte, transmite ESA.

Nava spațială avea ca scop să intre pe orbita planetei Marte (lucru pe care l-a făcut în luna decembrie a aceluiași an) și să se folosească de poziția sa avantajoasă pentru a studia atmosfera și clima marțiană, pentru a descoperi structura și geologia planetei și pentru a căuta urme de apă pe suprafața acesteia. Pentru a realiza acest lucru, misiunea a transportat un pachet de ultimă generație de opt instrumente, care i-au permis să analizeze suprafața, subsolul, atmosfera și multe altele.

Mars Express se află acum în spațiu de două decenii

Mars Express se află acum în spațiu de două decenii, în ciuda unei durate de viață inițiale planificate de doar 687 de zile terestre. În acest timp, și-a atins obiectivele menționate mai sus și a dezvăluit o mulțime de cunoștințe despre Marte, ceea ce o face, fără îndoială, una dintre cele mai de succes misiuni trimise vreodată pe Planeta Roșie. Acest grafic evidențiază unele dintre cele mai impresionante cifre ale misiunii de până acum, de la cei 1,1 miliarde de km făcuți pe parcursul a peste 24.000 de orbite marțiene la cei peste 170 de doctoranzi formați și peste 1.800 de lucrări științifice publicate cu ajutorul datelor Mars Express. Mai multe repere record au fost evidențiate într-un infografic publicat în 2019 pentru a marca aniversarea a 15 ani de la lansarea misiunii, mai transmite ESA.

Mars Express a identificat și cartografiat semnele de apă din trecut pe Marte - de la minerale care se formează numai în prezența apei până la văi sculptate în apă, sisteme de apă subterană și iazuri care se ascund sub pământ - și a urmărit influența și prevalența acesteia de-a lungul istoriei marțiene. A privit în profunzimea atmosferei marțiene, cartografiind modul în care gazele (apă, ozon, metan) sunt distribuite și ajung în spațiu și observând cum praful este ridicat de la suprafață în aer. Misiunea a identificat furtuni de praf gigantice care au cuprins planeta, creând nori cunoscuți, precum cei pe care îi vedem pe Pământ, și a urmărit aurore ultraviolete rare.

Mars Express a observat semne de vulcanism și tectonică recente și episodice și a explorat caracteristicile unice ale suprafeței planetei, cartografiind 98,8% din Marte și creând mii de imagini 3D ale craterelor, canioanelor (inclusiv sistemul Valles Marineris), polilor înghețați ai planetei, vulcanilor imenși. 

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Partenerii noștri