Live

Foto O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Data actualizării: Data publicării:
Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. FOTO: Profimedia Images

Oamenii de știință au reușit să rezolve un mister vechi de 50 de ani și au anunțat că au descoperit ce cauzează formarea repetată a unei găuri de mărimea Elveției în gheața din Antarctica, potrivit Live Science.

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, numită Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, cu toate că se formează în același loc. De asemenea, s-a mai întâmplat ca timp de ani de zile acest fenomen să nu aibă loc. Acest lucru i-a lăsat pe oamenii de știință nedumeriți cu privire la condițiile exacte necesare pentru ca gaura să se formeze.

În 2016 și 2017, s-a format o gaură imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, care a rămas astfel timp de câteva săptămâni în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să arunce o privire mai atentă asupra fenomenului și să rezolve în cele din urmă misterul vechi de 50 de ani. Ei au scris despre descoperire în revista Science Advances.

„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.

The Maud Rise polynya, a sea ice hole, pictured by the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA�s Terra satellite on September 25, 2017. Scientists have solved the mystery behind the appearance of an Antarctic hole twice the size of Wales. The rare opening in the sea ice puzzled researchers when it occurred during the winters of 2016 and 2017. However, a study published Wednesday (1 May) in Science Advances reveals a key process that had eluded scientists as to how the opening, called a polynya, was able to form and persist for several weeks. The team of researchers from the University of Southampton, the University of Gothenburg and the University of California San Diego studied the Maud Rise polynya - named after the submerged mountain-like feature in the Weddell Sea, over which it grows.,Image: 869767113, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use, commercial use may require additional licenses. We don't use AI to make images which could be mistaken for news photos. AI use will be clearly indicated. Supplied on condition you ensure personal data is processed in compliance with DPA2018, Model Release: no

Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane km pătrați la 18 milioane de km pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului.

Cum se formează

Găurile din această gheață, numite polynyas, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în afară. Acest vânt rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.

Dar în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, unde se formează Maud Rise, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.

Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar au analizat și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Ei au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. 

Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor. Între timp, 40% din apele oceanului global își găsesc originea în coasta Antarcticii, ceea ce o face vitală în reglarea climatului regional de pe întreaga planetă.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Genomul uman a fost stocat pe un „cristal de memorie 5D” care ar putea restaura umanitatea după Apocalipsă

Noi dovezi contrazic o teorie controversată despre Insula Paștelui. Ce au descoperit cercetătorii

Partenerii noștri