Live

O capsulă rusească de pe Stația Spațială Internațională a fost distrusă în atmosferă. Modulul trebuia să aducă astronauți pe Pământ

Data publicării:
Modulul MS-21 a fost deconectat de la ISS și distrus în atmosferă. Foto: NASA

Vehiculul spaţial rusesc Progress MS-21, care a suferit o avarie în timp ce era conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a fost distrus în urma unei coborâri controlate deasupra Oceanului Pacific, a anunţat duminică agenţia spaţială rusă Roscosmos.

„Astăzi, vehiculul Progres MS-21 a fost scos de pe orbită, a intrat în atmosferă şi s-a dezintegrat. Elementele din structura sa care nu au ars după intrarea în atmosferă s-au prăbuşit în Oceanul Pacific, într-o zonă în care nu există trafic maritim”, a precizat Roscosmos duminică, potrivit agenţiei Interfax, preluată de DPA și Agerpres.

Acest vehicul de tip cargo s-a conectat la ISS în octombrie 2022. Pe 11 februarie 2023, a fost descoperită o scurgere la nivelul capsulei ruseşti, care fusese deja umplută cu deşeuri, ducând la pierderea unui lichid de răcire.

Sâmbătă, capsula rusească s-a desprins de ISS, a efectuat o rotaţie şi exteriorul său a fost fotografiat de la bordul ISS. Nicio avarie vizibilă nu a fost detectată. Cu toate acestea, o comisie guvernamentală a decis ca vehiculul Progress MS-21 să fie distrus printr-o prăbuşire controlată, ca măsură de precauţie.

Inginerii ruşi se confruntă în aceste zile cu o altă problemă similară pe ISS, după ce o scurgere a fost detectată la bordul capsulei spaţiale Soiuz MS-22 în luna decembrie.

Capsula Soiuz MS-22 ar fi trebuit să aducă înapoi pe Terra un echipaj de astronauţi. Însă cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi astronautul de la NASA Frank Rubio vor trebui să aştepte sosirea unei noi capsule spaţiale, care este programată să fie lansată în spaţiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în martie 2023.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX

Partenerii noștri