Live

VIDEO. Pui de codalb, specie de pasăre protejată, salvat de un localnic din satul Plopu. În România sunt doar 90 de perechi de codalb

Data publicării:
Pui de codalb, specie de pasăre protejată, salvat de un localnic din satul Plopu. Foto: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Un pui de codalb, specie de pasăre protejată la nivel internaţional, a fost salvat de un tulcean din satul Plopu, comuna Murighio, iar mai apoi îngrijit și eliberat de agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Puiul de codalb a fost văzut pe data de 1 iunie de tulceanul din Plopu care l-a informat pe inspectorul ecolog din localitatea Murighiol despre pasărea care părea rănită pe canalul Lipoveni.

"Puiul fusese scos din apă, însă exista încă riscul să moară pentru că era foarte slăbit (neputându-se hrăni singur), nu putea zbura iar părinţii puiului de codalb nu erau în preajmă. Juvenilul de codalb a fost recuperat şi i s-a evaluat starea de sănătate. Nefiind rănit ci doar foarte slăbit, a fost îngrijit şi hrănit conform sfaturilor specialiştilor. Având o evoluţie favorabilă, datorită îngrijirii cu responsabilitate, puiul de codalb a fost hrănit până a început să mănânce şi singur, dând semne că este pregătit pentru a-şi lua zborul", menţionează ARBDD.

Puiul de codalb a fost inelat de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", putând fi astfel monitorizat pentru a afla traseul pe care îl parcurge de-a lungul vieţii şi speranţa de viaţă a acestor păsări.

"Codalbul a fost eliberat în data de 13 iunie, în apropierea zonei în care a fost găsit, luându-şi zborul din momentul eliberării. Implicarea cetăţenilor, grija familiei inspectorului ecolog al ARBDD, conlucrarea cu specialiştii ornitologi de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării ţi Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' au făcut posibil un final fericit pentru juvenilul de codalb. De asemenea, se lucrează deja la pregătirea, în parteneriat, a unei propuneri de proiect de construire a unui Centru pentru reabilitarea faunei sălbatice (ambulatoriu pentru îngrijirea animalelor rănite)", precizează ARBDD.

Potrivit Institutului Naţional Delta Dunării, codalbul este una dintre cele mai mari păsări de pradă din România, numărul total de perechi pe glob fiind estimat la 7.000. În România, la începutul secolului trecut, codalbul era o specie dintre cele mai numeroase şi larg răspândite, atât ca specie clocitoare cât şi de pasaj. Acum, în România, cuibăresc circa 90 perechi din care aproximativ 66 au cuiburi în Delta Dunării.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Una dintre cele mai rare păsări din România și-a făcut apariția și a fost fotografiată în zona unui lac

Un codalb, pasăre pe cale de dispariţie, protejată prin lege, a fost găsit împușcat în Teleorman

RAPORT DE ȚARĂ. Balta Mică a Brăilei, potențial turistic există, turiștii lipsesc

Partenerii noștri