Live

Urs polar pus pe lista animalelor-problemă, după ce a atacat o echipă de filmare în Groenlanda FOTO

Data publicării:
Foto: Profimedia

Un urs polar a fost inclus în categoria „animalelor problematice”, după ce a atacat o echipă de documentarişti într-o bază din nord-estul Groenlandei, a anunţat marți armata daneză. În caz de recidivă, ursul va fi împușcat.

Luni dimineaţă, ursul a reuşit să îşi strecoare capul prin fereastra - care nu fusese bine închisă - unui atelier de cercetare în care se afla echipa de filmare, la circa 400 de metri distanţă de mica bază militară Daneborg, situată în estul insulei.

Potrivit Comandoului Arctic, unitatea militară daneză staţionată în acea bază, animalul l-a muşcat pe unul dintre cei trei bărbaţi de mână, înainte ca restul echipei să îl alunge cu pistoalele de alarmă, scrie Agerpres, preluând AFP.

Transportat într-o primă fază la Daneborg, documentaristul rănit a fost apoi evacuat şi transportat în oraşul Akureyri din Islanda.

Având deja la activ alte cinci incidente, ursul în cauză a revenit la faţa locului ceva mai târziu în aceeaşi dimineaţă, apoi în noaptea de luni spre marţi şi a reuşit să spargă o fereastră a laboratorului ştiinţific înainte să fugă, după ce a fost speriat din nou de ceilalţi doi membri ai echipei de filmare.

„Autorităţile locale l-au inclus de acum în categoria urşilor problematici, fapt care autorizează împuşcarea lui, dacă se va întoarce aici”, a precizat Comandoul Arctic într-un comunicat.

Incidentul s-a produs într-o perioadă în care nord-estul Groenlandei s-a confruntat cu un val de căldură, care a adus în regiune un nou record de temperatură - 23,4 grade Celsius.

Potrivit specialiştilor, retragerea banchizei, terenul de vânătoare al urşilor polari, obligă aceste animale să rămână mai mult timp pe uscat şi determină apariţia unor probleme de subalimentare care ameninţă specia, inclusă deja în categoria celor vulnerabile.

Deşi rămân rare, incidentele cu oamenii s-au înmulţit, pentru că urşii polari se apropie cu o mai mare regularitate de locuinţele umane în căutare de hrană, potrivit autorităţilor şi organizaţiilor de apărare a mediului.

Conform unui studiu apărut în Nature Climate Change în iulie 2020, aceste animale emblematice ale Arcticii - circa 25.000 de exemplare în prezent - sunt ameninţate cu dispariţia de pe Terra în jurul anului 2100.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franţa a închis ultima sa bază militară din Ciad. Ce altă țară negociează plecarea francezilor și rol joacă Rusia

Un bărbat din Canada s-a luat la trântă cu un urs polar pentru a-și apăra soția

SUA vor desfășura două escadrile de avioane de vânătoare F-35, în cel mai apropiat punct al Japoniei de Rusia

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Partenerii noștri