Live

Un nou fenomen natural înfricoșător a fost descoperit. Cum poate o furtună puternică să declanșeze un cutremur

Data actualizării: Data publicării:
Uraganul Dorian. Foto: GettyImages

O echipă de cercetători a descoperit un nou fenomen natural ce presupune o combinație între uragane și cutremure. Chiar dacă această teorie a fost respinsă inițial, acum oamenii de știință au strâns îndeajuns de multe dovezi care demonstrează existența fenomenului.

Chiar dacă sună înfricoșător, oamenii de știință de la Universitatea din Florida, spun că nu este atât de rău pe cât sună.

Seismologul Weyuan Fan a explicat că atunci când au loc urgane (sau furtuni puternice), se produc valuri foarte mari la suprafața apei care, la rândul lor, cresc și astfel se formează alte tipuri de valuri în adâncimea apei, ce ating fundul mării. Interacțiunea între aceste tipuri de valuri secundare și fundul mării creează o presiune specifică, ceea ce duce apoi la un efect de lovitură de ciocan, potrivit CNN.

Aceste „lovituri” pe fundul mării sunt detectate de seismologi și ajung la magnitudinea de 3,5.

Mișcările seismice sunt minore, iar oamenii nu ajung să le simtă, potrivit seismologului.

Chiar dacă oamenii nu sunt afectați de acest cutremur produs de furtunile extreme, descoperirea nu este una insignifiantă. Seismologul a explicat că toată natura este interconectată, așa că aceste cutremure pot avea un efect în natură, momentan necunoscut pentru că nu a fost studiat îndeajuns încă.

Fenomenul ar putea avea un impact major în activitățile desfășurate de om pe apă, cum ar fi cazul vapoarelor aflate pe apă în zona furtunii.

Cercetătorii spun că au descoperit 14.077 cutremure produse de furtuni puternice în perioada 2006-2015. Asta înseamnă peste o mie de astfel de fenomene pe an.

Redactor: Cristina Tudor

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Cuba a rămas din nou fără electricitate, lovită puternic de uraganul Rafael. „Intensitatea vântului este de 185km/h”

Pericol de tsunami în Marea Neagră, în urma unor cutremure puternice. Când s-a produs ultimul eveniment (INFP)

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în Grecia. În ce zone s-a resimțit

Partenerii noștri