Live

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Data publicării:
În luna noiembrie, 10,6% din suprafața lumii a avut o temperatură medie lunară record. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Anul 2024 se încheie cu mai multe înregistrări record ale temperaturii globale care, în total, sfidează în mare măsură toate previziunile climatologilor și teoriile oamenilor de știință. Noiembrie a fost a 16-a din ultimele 17 luni în care temperaturile medii globale au depășit ținta de 1,5 °C în raport cu temperaturile preindustriale, scrie Axios.

Printre factorii potențiali care determină căldura record din acest an – precum și din 2023 – se numără posibilitatea îngrijorătoare ca încălzirea globală să se accelereze și ca clima planetei să se comporte diferit decât se așteptau oamenii de știință.

Dacă este așa, scenariile climatice care stau la baza obiectivelor de decarbonizare ale țărilor ar putea fi greșite, cu niveluri mai ridicate de încălzire și consecințe mai grave, care probabil vor fi simțite mai devreme decât se aștepta.

Date noi de la NOAA, NASA și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice din UE arată că planeta tocmai a avut cea mai caldă lună noiembrie din înregistrările făcute până astăzi.

Aceste centre folosesc diferite metode pentru a urmări temperaturile medii globale ale suprafeței. Institutele spun la unison că 2024 este pe cale de a fi declarat cel mai călduros an al planetei, din peste un secol de evidență a instrumentelor de măsurare a temperaturii – și probabil cel puțin 125.000 de ani, măsurând inelele copacilor și datele nucleelor de gheață.

Copernicus, de fapt, iese în față și spune că 2024 ar putea ajunge cu aproape 1,6 °C peste media preindustrială, depășind cea mai ambițioasă țintă a Acordului de la Paris într-un singur an. Media 1850-1900 este folosită ca linie de referință pentru a aproxima perioada înainte de adăugarea gazelor cu efect de seră din arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazul.

Conform noilor date Copernicus, noiembrie a fost a 16-a din ultimele 17 luni în care temperaturile medii globale au depășit ținta de 1,5 °C în raport cu temperaturile preindustriale. Separat, NOAA a descoperit că până acum în acest an, șase continente au avut cele mai calde temperaturi înregistrate pentru de până acum, în timp ce Asia s-a clasat pe locul al doilea.

În luna noiembrie, 10,6% din suprafața lumii a avut o temperatură medie lunară record, depășind pragul precedent stabilit în 2023, a descoperit NOAA. În plus, raportul dintre înregistrările de temperatură cu plus și recordurile de temperatură rece stabilite la nivel global în timpul lunii a fost de aproximativ 50 la 1. Acesta a fost aproximativ egal cu noiembrie 2023 și reprezintă o chestiune din ce în ce mai frecventă în ultimii ani, dar în mare parte nemaiauzită înainte de anul 2010.

La conferința Uniunii Geofizice Americane de la Washington, săptămâna trecută, cercetători de top în domeniul climei au discutat cum să țină seama de vârful de încălzire abrupt, explicat încă incomplet, observat în 2023 și 2024.

Ei au disecat studii care au investigat suspecți, cum ar fi schimbările în tulburări de nivel scăzut, o măsură de reducere a poluării care a modificat cantitatea de sulf din combustibilii pentru transport maritim și un eveniment puternic El Niño pentru a încerca să explice tendințele temperaturii.

La sfârșitul unei sesiuni din 10 decembrie privind cauzele vârfului de încălzire din 2023 și 2024, climatologul de la NASA, Gavin Schmidt, a cerut celor care au participat la cea mai mare conferință de științe climatice de atunci să ridice mâna dacă sunt de acord cu afirmația: „Am înțeles anomaliile din ’23 și ’24 cu toate informațiile care au fost prezentate aici și care există în altă parte”. Doar o mică parte dintre ei au făcut acest lucru.

În schimb, majoritatea covârșitoare a susținut poziția conform căreia nu a fost oferită o explicație suficientă și că sunt necesare mai multe cercetări. „Este ceva de explicat și mai este de lucru”, a spus Schmidt.

Deși nu există practic nicio incertitudine că 2024 va fi desemnat cel mai cald din istorie, sunt o mulțime de dezbateri tulburătoare cu privire la cum și de ce s-a întâmplat acest lucru - și ce înseamnă pentru viitorul apropiat.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Planul controversat de reîngheţare a Arcticii. Costă 6 miliarde de dolari și ar putea avea „consecinţe grave neprevăzute”

Partenerii noștri