Live

SUA și China vor colabora la COP28 pentru „succesul acestei reuniuni”. John Kerry: „După fruct vom judeca pomul”

Data actualizării: Data publicării:
John Kerry (foto) spune că primul bilanț al „Acordului de la Paris” trebuie să fie vizionar și cuprinzător. Sursa foto: Profimedia Images

China şi Statele Unite ale Americii, singurele responsabile pentru 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, intenţionează să-şi continue colaborarea la cea de-a 28-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice de la Dubai, COP28, a declarat miercuri emisarul american John Kerry, în ajunul deschiderii acesteia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Suntem pe locul doi, ei sunt primii” care emit acest tip de gaze şi „fără o acţiune ofensivă din partea Chinei şi a Statelor Unite pentru reducerea emisiilor, nu vom câştiga această bătălie”, a subliniat, din Dubai, John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am decis să lucrăm împreună pentru succesul acestei reuniuni COP”, a adăugat el, menţionând ultima sa reuniune, la începutul lunii noiembrie, cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

John Kerry cere accelerarea acţiunilor pentru a limita încălzirea globală 

Discuţiile „vor continua în zilele următoare la Dubai”, potrivit emisarului american care a cerut ca cele două ţări să „accelereze” acţiunea lor pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, aşa cum a preconizat în 2015 „Acordul de la Paris”.

China se situează în prezent pe primul loc în ceea ce priveşte emisiile de gaze, însă, ţinând cont de emisiile cumulate ale ţărilor de-a lungul timpului, se află pe locul doi, după Statele Unite.

Într-un interviu acordat AFP în septembrie, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fathih Birol, a cerut ca Statele Unite şi China să lase deoparte „tensiunile lor geopolitice şi economice” în timpul COP28.

SUA și China au făcut o declarație comună în luna noiembrie

După luni de discuţii discrete, cele două ţări au difuzat în noiembrie o declaraţie comună privind clima în care au stabilit numeroase domenii de coordonare, în special metanul, al doilea gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. Acest comunicat menţiona obiective comune pentru COP28.

Una dintre cele mai aşteptate decizii, care urmează să fie luată oficial prin consens, va consta în stabilirea primului „bilanţ” al „Acordului de la Paris”.

Acesta trebuie „să câştige încrederea lumii, fiind sincer, puternic, vizionar şi cuprinzător”, a declarat John Kerry, afirmând că Statele Unite vor insista pentru a fi menţionată „accelerarea renunţării la combustibili fosili 'neîncetat' ”, adică fără captarea sau stocarea de CO2.

„Sunt încrezător că vom face progrese, întrebarea este cât? (...) După fruct vom judeca pomul”, a conchis el.

COP28, cea mai mare şi mai importantă reuniune globală pentru abordarea urgenţei legate de încălzirea climatică, începe joi la Dubai, un summit decisiv pentru viitorul climatic şi energetic al planetei, unde zeci de lideri mondiali şi mii de activişti, experţi, oameni de ştiinţă, industrii şi actori sociali vor căuta soluţii la această criză, notează EFE.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden a anulat 37 de condamnări la moarte. Ce pedeapsă vor executa deținuții care au scăpat de execuție

Echipa lui Trump vrea să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Ce impact ar putea avea decizia asupra sănătății globale

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Partenerii noștri