Live

Spectacol al naturii unic în lume la Clisura Dunării. Poate fi admirat doar două săptămâni

Data publicării:

De o săptămână, culmile stâncoase ale Ciucarului Mare, ce străjuieşte Clisura Dunării, strălucesc de un galben aparte. Zeci de mii de lalele galbene au înflorit şi o oferă, în aceste zile, un adevărat spectacol de culoare în contrast cu apele învolburate ale Dunării. Tulipa hungarica creşte doar în această zonă. Stă înflorită doar două săptămâni, aşa că grăbiţi-vă, dacă vreţi să o admiraţi.

Pornind pe Dunăre către Cazane, de departe poţi vedea culmile stâncoase ale Ciucarului Mare strălucind galbene în soare. Misterul se desluşeşte când te-apropii: mii de flori mici răsar vesele printre crăpăturile stâncilor.

Laleaua de Cazane, renumita specie endemică pentru Parcul Natural Porţile de Fier. Este emblema acestei arii naturale protejate. Este perioada de înflorire. Trebuie să ştim că această lalea este o specie protejată.

Tulipa hungarica, aşa cum îi spun specialiştii, nu mai poate fi văzută nicăieri altundeva în lume. Este protejată prin legi internaţionale, iar cei care sunt prinşi că le rup riscă amenzi de până la 15.000 de lei.

Amalia Dumbravă, biolog Parcul Natural Porţile de Fier: Pe lângă faptul că e microclimatic specifică Cazanelor, substratul calcaros specific versanţilor Ciucarului Mare, dar şi insolaţia şi expoziţia versanţilor fac ca climatul să fie plăcut şi solul să fie unul prielnic pentru această plantă. Din punct de vedere genetic, s-a demonstrat că este unică în lume şi nu are legătură cu laleaua de grădină, cum mai spun unele voci.

Floarea rară s-a înmulţit, de la un an la altul, iar specialiştii rezervaţiei naturale Porţile de Fier o monitorizează cu atenţie.

Amalia Dumbravă, biolog Parcul Natural Porţile de Fier: Am identificat un număr aproximativ de 8-9.000 de exemplare. Monitorizarea se face de pe malul sârbesc, ca să putem cuprinde cu aparatură specială întregul areal al populaţiei, dar avem şi piese de probă pentru a identifica eventualele ameninţări sau presiuni asupra acestei specii.

De spectacolul pe care natura îl face la început de aprilie pe Clisura Dunării au aflat oameni din toate colţurile lumii.

Turistă: Special am venit pentru lalele. Să le facem câteva fotografii dacă putem şi să le admirăm, desigur. Eu n-am mai văzut atâtea. Am mai fost aici în această perioadă. Niciodată n-au fost atât de multe ca acuma.

Cristian Ragomir, localnic Dubova: Înainte de Revoluţie, când era interzis să intri cu ambarcaţiuni în Cazanele Mari, noi fiind din sat ştiam anumite trasee pe partea de deasupra. Din Ciucarul Mare coboram şi se vedeau. Admiram lalele, practic, dintotdeauna le ştim.

Marian Jiplea, director Parcul Natural Porţile de Fier: În ultima periodă de 7 ani numărul de vizitatori creşte în progresie geometrică. Anul trecut au fost în jur de 65.000, monitorizaţi de noi şi din monitorizări a rezultat că doar 60% au trecut pe la punctele de monitorizare, deci numărul e mult mai mare... Cu un an înainte au fost peste 30.000...

Lalelele sunt protejate de un perete abrupt înalt de 15 - 20 de metri. Cei mai mulţi turişti se mulţumesc să le admire din barcă şi să se bucure de legenda care spune povestea acestor flori unice în lume.

Alin Subţire, localnic Dubova: Vorbind despre laleaua galbenă, se spune că o fată de aici, din zonă, s-a îndrăgostit de un cioban care-şi păştea oile sus, pe platoul Ciucarul Mare. Părinţii n-au fost de acord cu relaţia lor. Ea venind pe ascuns să se întâlnească cu el pe platou, din neatenţie a alunecat şi a căzut în Dunăre. Fiind îmbrăcată în galben, unde se rostogolea şi se rupeau bucăţi din straiele ei, creştea câte o floare... o lalea galbenă. De acolo este laleaua pe toate terasele, ca şi când au ajuns până jos, în Dunăre.

Laleaua galbenă este specie protejată internaţional din 1979.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

7.000 de lei pentru ruperea unei lalele

Partenerii noștri