Live

Șefa Agenţiei americane pentru Situaţii de Urgenţă, despre numărul tornadelor care au devastat SUA: „Aceasta va fi noua normă”

Data publicării:
Zeci de tornade au lovit în cel puțin cinci state din centrul SUA Foto: Profimedia Images

Statele Unite se confruntă cu „o nouă normă” odată cu înmulţirea evenimentelor meteorologice devastatoare, a declarat directoarea Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din Statele Unite. Întreaga ţară se află în stare de şoc în urma tornadelor care au devastat mai multe state americane.

„Aceasta va fi noua noastră normă”, a declarat duminică directoarea FEMA, Deanne Crisswell. „Efectele pe care le observăm în urma schimbărilor climatice constituie criza generaţiei noastre”, a adăugat ea într-o intervenție la CNN, potrivit Agerpres.

Directoarea FEMA a subliniat în special dimensiunea „incredibil de neobişnuită” şi „istorică” a tornadelor din acest anotimp. Luna decembrie este de obicei scutită de astfel de evenimente meteorologice în Statele Unite.

„Chiar şi gravitatea şi perioada petrecută de aceste tornade pe sol sunt fără precedent”, a adăugat ea.

„Observăm furtuni mai intense, condiţii meteorologice tot mai extreme, indiferent că este vorba despre uragane, tornade sau incendii de pădure”, a continuat Deanne Crisswell, citată de postul de televiziune ABC.

Un fenomen încă neînțeles pe deplin

Anumiţi experţi îndeamnă totuşi la prudenţă, întrucât tornadele reprezintă un fenomen care a rămas până în zilele noastre relativ puţin cunoscut şi explicat.

„Tornadele sunt, din păcate, unul dintre fenomenele extreme pentru care avem cea mai mică capacitate de a atribui anumite episoade specifice (sau chiar tendinţe pe termen lung) schimbărilor climatice”, a declarat pe Twitter Zeke Hausfather, specialist în climatologie la Breakthrough Institute.

„Absenţa dovezii nu înseamnă dovada unei absenţe, iar o anumită precauţie este justificată”, a adăugat el.

Efectele schimbărilor climatice asupra unor fenomene meteorologice precum tornadele nu sunt „pentru moment foarte bine stabilite”, a explicat într-un alt mesaj pe Twitter specialistul Daniel Swain, cercetător în climatologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

„Însă există o bază tot mai amplă de cercetări (...) care sugerează că încălzirea climei creşte probabil riscurile în multe regiuni ale lumii”, a precizat el.

Fenomenele meteorologice sunt „tot mai intense” odată cu încălzirea climei, a subliniat sâmbătă preşedintele american Joe Biden, după ce a deplâns zecile de victime făcute vineri seară de „una dintre cele mai grave serii de tornade din istoria Statelor Unite”.

„Totul este mai intens atunci când clima se încălzeşte”, a declarat preşedintele american, fără să stabilească totuşi o legătură de cauzalitate directă între dereglările climatice şi catastrofa care a ucis cel puţin 90 de persoane, în special în statul Kentucky.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Partenerii noștri