Premieră în România: Scoicile și iarba de mare vor fi mutate în timpul lărgirii plajelor din sudul litoralului
Premieră în România. Scoicile și iarba de mare vor fi extrase din apă și vor fi depozitate într-un loc special în perioada în care se derulează lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului. Măsura este impusă de Uniunea Europeană cu scopul protejării habitatelor naturale.
Lărgirea plajei din Mamaia, întârziată de o posibilă descoperire arheologică
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Ce este o fermă de trolli, cum acționează și care este scopul lor
Pentru finanțarea proiectului de reducere a eroziunii de pe coasta Mării Negre, Uniunea Europeană a pus condiția protejării speciilor de scoici. Ele sunt un indicator al calităţii apei și au rol esențial în dezvoltarea biodiversității.
Speciile protejate de scoici se regăsesc în Eforie la țărm şi până unde marea are un metru adâncime. Ele stau ascunse în nisip şi, acum, în perioada lucrărilor de reabilitare a plajelor, vor fi scoase din apă şi depozitate în condiţii speciale.
O altă specie protejată este iarba de mare care acum se găseşte doar în Mangalia. Când vor începe lucrările în acea zonă, plantele vor fi duse la Eforie Sud.
Victor Niţă - biolog marin: Trebuie relocate şi trebuie create condiţiile pentru ca ele şă-si refacă populaţiile, dar ce de nu să le şi sporească.
Marius Stamat - manager firmă reabilitare plajă: Vor crea posibilitatea dezvoltării de habitate marine pentru specii de peşti, crabi, căluţi de mare.
Autoritățile au de îndeplinit și alte măsuri pentru protecția mediului.
Nicuşor Buzgaru, manager proiect ABADL: În funcţie de specificul zonei avem crearea de recifi artificiali, avem implantarea de iarbă de mare sau o specie de alge, Cystoseira barbata, care este tot de interes comunitar.
Reabilitarea plajelor de pe litoral costă 800 de miloane de euro, bani europeni, şi la finalul lucrărilor România va avea 250 de hectare noi de plajă şi o protecţie a regiunii de coastă de peste 30 de kilometri.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News