Premieră în România: Scoicile și iarba de mare vor fi mutate în timpul lărgirii plajelor din sudul litoralului
Premieră în România. Scoicile și iarba de mare vor fi extrase din apă și vor fi depozitate într-un loc special în perioada în care se derulează lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului. Măsura este impusă de Uniunea Europeană cu scopul protejării habitatelor naturale.
Lărgirea plajei din Mamaia, întârziată de o posibilă descoperire arheologică
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Pentru finanțarea proiectului de reducere a eroziunii de pe coasta Mării Negre, Uniunea Europeană a pus condiția protejării speciilor de scoici. Ele sunt un indicator al calităţii apei și au rol esențial în dezvoltarea biodiversității.
Speciile protejate de scoici se regăsesc în Eforie la țărm şi până unde marea are un metru adâncime. Ele stau ascunse în nisip şi, acum, în perioada lucrărilor de reabilitare a plajelor, vor fi scoase din apă şi depozitate în condiţii speciale.
O altă specie protejată este iarba de mare care acum se găseşte doar în Mangalia. Când vor începe lucrările în acea zonă, plantele vor fi duse la Eforie Sud.
Victor Niţă - biolog marin: Trebuie relocate şi trebuie create condiţiile pentru ca ele şă-si refacă populaţiile, dar ce de nu să le şi sporească.
Marius Stamat - manager firmă reabilitare plajă: Vor crea posibilitatea dezvoltării de habitate marine pentru specii de peşti, crabi, căluţi de mare.
Autoritățile au de îndeplinit și alte măsuri pentru protecția mediului.
Nicuşor Buzgaru, manager proiect ABADL: În funcţie de specificul zonei avem crearea de recifi artificiali, avem implantarea de iarbă de mare sau o specie de alge, Cystoseira barbata, care este tot de interes comunitar.
Reabilitarea plajelor de pe litoral costă 800 de miloane de euro, bani europeni, şi la finalul lucrărilor România va avea 250 de hectare noi de plajă şi o protecţie a regiunii de coastă de peste 30 de kilometri.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News