Poluarea din București a fost egală cu cea din Sydney, sâmbătă seara. Ce a declanșat creșterea impresionantă
Aer aproape irespirabil în Capitală. Reţeaua de măsurare a calităţii aerului a înregistrat sâmbătă noaptea depăşiri de aproape 700% pentru poluarea de praf. Sunt valori impresionante. La toate cele şaisprezece staţii s-au înregistrat depăşiri între 200 şi aproape 700%.
Nicușor Dan: Joi, la amiază, depunem jurământul. Ce a făcut Gabriela Firea în această lună de mandat? Am avut un primar absent
Poluare masivă în Capitală, pentru a doua oară în ultima săptămână
Cum miroase în București?
Firea vrea CSAT pentru poluarea din București
Greu de respirat. Traficul rămâne principala sursă de poluare în Capitală
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București, a explicat la Digi24 că valorile ridicate de poluare din București, de sâmbătă noaptea, au fost egale cu cele din orașul australian Sydney, înconjurată de incendii. Oficialul a adăugat că în cazul Bucureștiului nu este vorba de un poluator mic local, ci de mai mulți poluatori mari.
„Când spunem că valorile au crescut între 200% și 700%, de fapt, limitele maxime admise au fost de 2 până la 7 ori mai mult depășite decât aceste valori pe care noi le-am citit pe aparatele dispuse în Capitală.
Vorbim de rețele de aparate care nu aparțin statului român pentru că statul român nu ne pune la dispoziție date reale din teren, nu avem o fluiditate a datelor, iar raportările datelor către Comisia Europeană sunt trunchiate tocmai ca să nu arătăm nivelul de poluare din București”, spune Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București.
„Ca să avem o imagine, valorile din București de sâmbătă noaptea au fost egale cu valorile din Sydney, care este înconjurat de incendii. Ca să ajungem la aceste valori ar fi trebuit să avem un incendiu ca cel petrecut pe soșeaua Fundeni în fiecare cartier al Bucureștiului. De fapt acolo au fost valorile. Asta ne pune mari semne de întrebare. Nu putem vorbi de un poluator mic local, ci de poluatori mari și ar putea fi gropile de gunoi, ar putea fi alți mari poluatori industriali. A fost și vremea care a facilitat această poluare. Stratul rece venit pe Dâmbovița, pe timpul nopții, cumva a blocat un strat mai cald existent acumulat pe timpul zilei și poluarea asta a rămas și nu s-a disipat în atmosferă așa cum se întâmplă în mod normal”, explică Octavian Berceanu.
„Efectele sunt devastatoare, în primul rând pentru copii. Ei nu au un sistem imunitar dezvoltat. Aceste particule pătrund prin plămâni, ajung în sânge și din sânge se depun pe organele vitale și la copii înseamnă disfuncționalitate majoră a organelor, organele interne nu se mai dezvoltă, creierul nu se mai dezvoltă și avem boli cronice la vârste fragede, ceva anormal.
Avem o statistică devastatoare pentru români. În jur de 12.000 de persoane mor anual din cauza poluării, în București. E un fel de genocid. Autoritățile nu fac absolut nimic. Cumva trebuie să privim către autorități, către ministrul Mediului, care trebuie să găsească măsurători care să fie în timp real și să fie corecte”, adaugă Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București.
Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului din București - airly.eu - a înregistrat sâmbătă seară la ora zece o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la stația de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală, potrivit Hotnews. Practic este vorba despre poluarea cu praf. Și la stația de pe Șoseaua București Târgoviște s-au înregistrat valori impresionante: depășiri de 654% (163 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 484% (242 ug/m3) pentru PM10. La toate cele 16 stații s-au înregistrat depășiri între 200 și aproape 700% pentru cei doi indici.
Redactor: C.T.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News