„Plouă-n mai, ai mălai”. Rezerva de apă din sol, la cote minime. Climatolog: Luna aprilie probabil se va apropia de un record
Plantele semănate au început să se usuce, pentru că rezervele de apă din sol au ajuns la cote minime. Iernile fără zăpadă, lipsa ploilor și vântul destul de puternic au contribuit la această situație. Iar dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile ar putea ajunge până la sută la sută. Mai este o speranță: luna mai, care, de obicei, este luna cea mai ploioasă a primăverii. În popor se spune „plouă-n mai, ai mălai”, reamintește climatologul Roxana Bojariu.
„Este o situație gravă, dar nu aș face o comparație foarte precisă cu 1947, pentru că nu avem încheiat anotimpul de primăvară, nici lunile de vară, dar putem spune că până acum, într-adevăr, avem încă din toamnă deficit de precipitații și chiar în lunile în care totuși a plouat un pic mai mult, ca noiembrie, februarie și martie, aceste precipitații nu s-au distribuit uniform și jumătatea de est a țării a fost cea mai vitregită. Or, o perioadă atât de lungă cu precipitații foarte reduse a dus la diminuarea rezervei de apă din sol și va duce, dacă seceta continuă, la scăderea debitelor râurilor, pentru că această secetă meteorologică exprimată prin reducerea precipitațiilor se transformă în secetă în sol, pedologică, și mai departe în secetă hidrologică, cu efecte foarte importante în mai multe secțiuni ale economiei”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.
„Luna aprilie probabil se va apropia de un record și recordul nostru, începând din 1961, de când avem mult mai multe stații pe teritoriul României, este luna aprilie din 2007. S-ar putea să fie foarte aproape, poate să și întreacă aprilie 2007 din punct de vedere al anomaliei de precipitații, vom vedea în câteva zile, pentru că vom mai avea câteva ploi, mai ales în jumătatea a doua a săptămânii. Din păcate, ele nu au cum să reducă în mod semnificativ deficitul și așteptăm ca luna mai, care e o lună, climatologic vorbind, ploioasă, să fie normală și atunci să aducă precipitații”, spune Roxana Bojariu.
2020 se pare că va fi un an secetos, mai ales că e și problema aceasta, că din iarnă pornești fără o rezervă dată de zăpadă. Zăpada umple foarte eficient rezervorul de apă din sol, pentru că se topește și se infiltrează mult mai bine. La ploile torențiale, o parte din apă se pierde prin scurgerea la suprafață, cantitățile mari nu au timp să se infiltreze. Din start pornind fără această încărcare a solului, temperaturile cresc, iar pe lângă lipsa de precipitații, avem și fenomenul de evaporare a minimului de precipitații care mai e în sol - arată Roxana Bojariu. „Din cauza asta avem probleme din ce în ce mai mari pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul cald, să vedem totuși ce ne aduce luna mai, în mod obișnuit cea mai ploioasă lună din primăvară și știți cum e vorba din popor: plouă-n mai, ai mălai” - a încheiat Roxana Bojariu.
VIDEO: Cupolă de aer polar peste România. Cum va fi vremea
Vremea se schimbă radical
Ierni blânde cu temperaturi ridicate. Meteorologii anunță că nu vom avea zăpadă în toată țara, în perioada sărbătorilor
Cum va fi vremea de sărbători. Meteorologii au făcut deja primele estimări
Vreme frumoasă şi deosebit de caldă, cu temperaturi de până la 27°C în sudul şi estul României. Când și unde va ploua
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Temperaturi sub 0°C în Bucucrești vineri dimineață. Cum va fi vremea în țară
Temperaturi scăzute în întreaga țară. Meteorologii anunță că urmează „cele mai reci zile de până acum, din această toamnă”
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News