Live

Plasticoza, noua boală descoperită de cercetători la păsările marine afectate de poluarea oceanelor

Data actualizării: Data publicării:
Păsările marine au început să dezvolte o afecţiune numită plasticoză din cauza plasticului pe care îl înghit din oceane. Foto: Profimedia Images

Păsările marine suferă de un nou tip de boală care le afectează sistemul digestiv, cercetătorii numind această afecţiune "plasticoză" deoarece este provocată de particulele de plastic din oceanale poluate, scrie The Guardian.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, particulele de plastic din oceane sunt înghiţite de păsări, iar acest lucru le provoacă leziuni la nivelul proventriculului - partea superioară a stomacului la păsări.

Glandele de aici pot fi compromise de aceste leziuni, un lucru care duce la o vulnerabilitate mai mare la infecţii şi paraziţi şi afectează capacitatea păsărilor de a absorbi vitamine şi a digera mâncarea.

Cercetătorii spun că nu doar păsările adulte, care prind peşti în apa oceanelor, sunt afectate de boală, ci şi puii, cel mai probabil pentru că sunt hrăniţi involuntar şi cu particule de plastic de părinţii lor.

Boala a fost numită "plasticoză" pentru a fi clar ce anume o provoacă, au precizat cercetătorii. Aceştia mai spun că alte materialele dure pe care păsările le înghit, precum fragmentele de pietre vulcanice, nu cauzează astfel de probleme.

Alex Bond, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu, spune că plasticoza poate pune viaţa păsărilor în pericol.

"Deşi aceste păsări par sănătoase pe dinafară, nu arată deloc bine pe interior. Este pentru prima oară când ţesutul digestiv al păsărilor a fost cercetat în acest mod, iar studiul arată că înghiţirea plasticului provoacă leziuni grave la nivelul tubului digestiv", a declarat Bond.

Deşi studiul s-a concentrat asupra unei singure specii de păsări marine, Ardenna carneipes, care trăieşte pe insulele de lângă Australia, cercetătorii cred că este foarte probabil ca plasticoza să afecteze mult mai multe specii.

Aceştia spun că expunerea la particulele de plastic este inevitabilă pentru toate speciile de păsări marine, dat fiind nivelul de poluare al oceanelor.

Potrivit Prgramului Naţiunilor Unite pentru Mediu, 199 de milioane de tone de plastic au intrat până acum în oceane. Iar dacă nu se iau măsuri de limitare a poluării cu plastic, începând cu 2040 în apele oceanelor vor intra anual 37 de milioane de tone de plastic.

"Ingerarea plasticului are consecinţe severe pe care abia acum începem să le înţelegem", spun cercetătorii care au efectuat studiul.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Partenerii noștri