Live

Planeta rămâne fără copaci. Numărul arborilor amenințați cu dispariția este mai mare decât cel al animalelor

Data publicării:
Arborii reprezintă în prezent peste un sfert din speciile incluse pe „Lista roşie”. Sursa foto: Profimedia Images

Mai mult de o specie de arbori din trei este ameninţată cu dispariţia, conform primei „Evaluări mondiale a arborilor” publicată luni în timpul COP16, conferința pentru biodiversitate de la Cali, Columbia. Pentru prima dată, starea de conservare a marii majorităţi a arborilor din lume a fost documentată în „Lista roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

„Lista roșie” relevă că cel puţin 16.425 dintre cele 47.282 de specii de arbori evaluate sunt ameninţate cu dispariţia, conform Agerpres.

Copacii sunt expuși riscului în 192 de țări, defrișarea terenurilor pentru agricultură și exploatarea forestieră reprezintă cele mai mari amenințări și, în regiunile temperate, se adaugă dăunătorii și bolile.

Magnoliile sunt printre cei mai amenințați arbori, cu riscuri fiind și stejarul, arțarul și abanosul, scrie BBC.

Cercetătorul în domeniul conservării Steven Bachman a spus că cifrele sunt „șocante”, cu un efect secundar pentru multe alte plante și animale care depind de copaci.

Suntem în prezent într-o criză de biodiversitate”, a spus el. „Multe specii de copaci din întreaga lume oferă habitat pentru multe alte specii de păsări, mamifere, insecte, ciuperci. Dacă pierdem copacii, pierdem multe alte specii odată cu ei.”

Pe lângă copaci, actualizarea listei roșii de extincție a adus vești proaste pentru alte plante și animale. Ariciul (Erinaceus europaeus) a făcut un pas mai aproape de dispariție, pe măsură ce populațiile se micșorează în mare parte din Europa, inclusiv în Marea Britanie. Mult iubitul mamifer își pierde habitatul natural din cauza extinderii agriculturii și a dezvoltării terenurilor.

Numărul total de specii de arbori din lume este estimat la 58.000, însă oamenii de ştiinţă nu dispun de informaţii solide pentru toate speciile.

Arborii sunt esenţiali pentru susţinerea vieţii pe Pământ datorită rolului lor vital în ecosisteme, iar milioane de oameni depind de ei”, a subliniat directoarea generală a IUCN, Grethel Aguilar, într-un comunicat.

Omenirea depinde de păduri pentru hrană, lemn de foc sau construcţii, medicamente, purificarea aerului şi reglarea climei, prin absorbţia poluării cu carbon.

Defrişarea, în favoarea agriculturii intensive sau prin exploatarea excesivă a lemnului, paraziţii şi speciile invazive, precum şi schimbările climatice provocate de om sunt printre principalele ameninţări la adresa arborilor.

Sperăm că această statistică înfricoşătoare va incita la acţiuni urgente”, a declarat Eimear Nic Lughadha, directoare de cercetare la Grădinile Botanice Regale din Kew (Anglia).

Printre speciile ameninţate se mai numără și castanul sălbatic - cunoscut în Europa pentru proprietăţile sale medicinale -, mahonul cu frunze mari - un lemn de esenţă preţioasă din America Latină folosit pentru construcţii şi mobilier -, precum şi numeroase specii de eucalipt, a precizat pentru AFP Emily Beech, expertă la ONG-ul britanic BGCI, care reprezintă grădinile botanice din peste 100 de ţări şi a participat la evaluare.

Actualizată luni, „Lista roşie” a IUCN, inventar mondial de referinţă al stării de conservare a speciilor vegetale, cuprinde acum 166.061 de specii vii analizate, dintre care 46.337 sunt considerate ameninţate cu dispariţia şi 10.235 se află în pericol critic.

Arborii reprezintă în prezent peste un sfert din speciile incluse pe „Lista roşie”. Numărul de arbori clasificaţi ca ameninţaţi este de peste două ori mai mare decât cel al tuturor păsărilor, mamiferelor, reptilelor şi amfibienilor în pericol de dispariţie la un loc.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Vinicius Junior a scris trei cuvinte pe internet, după ce a văzut cum a fost numit în timpul galei Balonului de Aur

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Viitoarele pandemii vor apărea mai des și vor ucide mai mulţi oameni decât COVID-19”. Mesajul experților reuniți la COP16 

Hezbollah și rebelii Houthi au atacat Israelul. O rachetă cu rază lungă de acțiune din Yemen a declanșat sirenele de raid aerian

Pădurile plantate în jurul orașelor pot reduce căldura urbană. Cum se întâmplă acest lucru

După 100 de ani în care au fost considerate dispărute, balenele sei au reapărut în largul coastelor Patagoniei

Partenerii noștri