Peste 3000 de incendii în cea mai mare pădure tropicală a planetei, număr record pentru o lună februarie
Peste 3.000 de incendii de pădure s-au înregistrat în februarie în Amazonia braziliană, un record pentru această lună a anului de la începutul înregistrărilor, în 1999, au anunţat miercuri autorităţile, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit imaginilor satelitare realizate de Institutul brazilian de cercetări spaţiale (INPE), 2.940 de incendii au fost contabilizate pe parcursul lunii, cu 67% mai multe decât cele 1.761 înregistrate în februarie 2007, precedentul record.
Numărul incendiilor pentru luna februarie 2024 este de patru ori mai mare decât cel comunicat pentru aceeaşi lună anul trecut.
Terra a bătut record după record de temperatură
Cea mai mare pădure tropicală a planetei este unul dintre cele mai importante ecosisteme din lume pentru stabilizarea climei mondiale ameninţate de încălzirea globală.
''Factorul climatic joacă cu siguranţă un rol fundamental'' în acest focar de incendii, care se concentrează în nordul regiunii, a precizat pentru AFP Ane Alencar, directoarea ştiinţifică a ONG-ului Institutul de cercetare ecologică din Amazonia (IPAM Amazonia).
''Am văzut cum Terra a bătut record după record de temperatură. Fiecare an este anul cel mai călduros şi este în armonie cu fenomenele climatice'', a adăugat ea.
O secetă istorică a lovit Amazonia în perioada iunie-noiembrie 2023, afectând milioane de persoane din întregul bazinul amazonian şi stârnind enorme incendii de pădure, care au dus la diminuarea principalelor cursuri de apă ce au cauzat ravagii catastrofale asupra faunei.
Acest ''stres'' de mediu, a afirmat Ane Alencar, ''produce toate condiţiile necesare ca fiecare incendiu să se transforme într-un incendiu masiv''.
Păreri împărțite privind cauza incendiilor
Cu toate acestea, ''incendiile au fost probabil iniţiate de anumite persoane ca parte din lucrările agricole'', a estimat această responsabilă, a cărei instituţie face partea din reţeaua de observatoare asupra climei.
Au existat şi experţi care au sugerat că fenomenul meteorologic natural El Nino s-ar fi aflat la originea secetei de anul trecut din Amazonia.
Dar un studiu condus de cercetători din cadrul World Weather Attribution (WWA), publicat în ianuarie, a ajuns la concluzia că schimbările climatice cauzate de poluarea cu dioxid de carbon emis de planetă era principala cauză.
Revenit la putere în ianuarie 2023, preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva s-a lăudat cu o scădere drastică a defrişărilor într-un interval de un an.
Guvernul condus de el pune în discuţie practica răspândită a incendiilor în scopul pregătirii solului pentru culturi sau creşterea animalelor. ''Nu există incendii naturale în Amazonia'', a declarat în octombrie ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News