Live

VIDEO. Ora Pământului 2019, sărbătorită în România și în lume

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

În casă, la serviciu, în instituţii publice sau chiar în centre comerciale, zeci de mii de români au făcut sâmbătă seară, toţi, acelaşi lucru. La ora 20:30 au dat „o pauză” de o oră planetei şi au stins lumina. Ora Pământului, deja celebră în întreaga lume, a fost promovată în ţara noastră şi de peste 12.000 de copii şi tineri care au sărbătorit evenimentul prin spectacole de muzică, pe întuneric. În alte zone, oamenii au ieşit la o scurtă plimbare în aer liber şi au aprins lumânări.

„Ora Pământului” a fost așteptată cu entuziasm de peste 200 de copii din Capitală care fac parte din corul Cantus Mundi. Concertul a continuat, însă, şi dupa ce luminile au fost stinse, iar spectatorii au fost invitaţi să cânte împreună cu ei.

„Era un proiect avangardist Ora Pământului, nu prea credea nimeni în acest eveniment și iată că la 10 ani de când a intrat Ora Pământului în cunoștința Pământului se organizeaza în 80 de localități din România, 12.000 de copii participă cântând la Ora Pământului”, a declarat Zoli Toth, ambasador Ora Pământului.
„Ora Pământului” a fost celebrată prin muzică şi la Iaşi. 750 de copii și tineri au cântat pe esplanada din fața Palatului Culturii.

„Trebuie sa fim alături de ei de aceea venim aici. Este foarte bine.Trebuie să luam și noi inițiativa cei mari, că practic ei ne dau o lecție. O lecție in plus. Am cam uitat să vorbim”, a declarat un spectator.

Şi în Constanţa şi Braşov au fost stinse luminile, iar în locul lor oamenii au aprins, în centrul oraşelor, mii de lumânări. Maşinile au fost uitate în parcări şi înlocuite cu plimbări pe bicicletă.

„Un eveniment important pentu viitorul copiilor și vrem să dăm o lecție de viață pentru a economisi toată energia Pământului”, spune un participant.

Ora Pământului a fost organizată pentru prima dată în urmă cu 12 ani, în Australia, când peste 2 milioane de case şi sedii de firme din Sydney au stins luminile timp de o oră.

Ora Pământului, marcată în 180 de țări

La nivel mondial, miliarde de oameni din 180 de ţări au luat parte la Ora Pământului, ca să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice. 

Poarta Brandenburg din Berlin a fost doar unul dintre locurile în care s-a dat stingerea. Momente similare au avut loc în întreaga lume, iar monumente şi clădiri emblematice au rămas rând pe rând în întuneric. Scopul a fost acelaşi: să inspire oameni, companii şi guverne deopotrivă să acţioneze împotriva încălzirii globale. Aşa că zgârie-norii care dau farmec Hong Kong-ului au rămas în beznă, la fel şi turnul Burj Khalifa din Dubai.

Luminile s-au stins complet şi la Kremlin, ca să mai taie din consumul mondial de electricitate. Întunericul s-a lăsat şi peste Acropola din Atena şi Turnul Eiffel. Iniţiată de World Wide Fund for Nature, Ora Pământului a devenit cea mai mare mişcare de mediu voluntară din toate timpurile.


Sute de instituţii şi companii sărbătoresc, sâmbătă seară, Ora Pământului, o iniţiativă care vrea să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii. Şi Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului sting lumina timp o oră, de la 20.30.

Ora Pământului este o acţiune de mediu iniţiată de World Wide Fund for Nature, iar Camera Deputaţilor este partener al organizaţiei şi participă la acest eveniment chiar de la prima ediţie în România. Astfel, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30.

De asemenea, şi iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă, timp de o oră, pentru a marca Ora Pământului. 

La rândul său, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, căreia i s-au alăturat primăriile Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Suceava, Siret, Iaşi, Bicaz, Moineşti, Roman. Vaslui şi comuna Victoria, dedicate să reducă cu 40% nivelul emisiilor de CO2 şi sprijinite în cadrul proiectului EMPOWERING să elaboreze Planuri de acţiune pentru energie durabilă şi adaptare la schimbările climatice, au anunţat că vor sărbători, în mod simbolic, sâmbătă, Ora Pământului.

Evenimentul Ora Pământului a fost organizat, pentru prima dată, în 31 martie 2007, în Sydney, Australia, când 2 milioane de oameni şi 2.100 de companii din Sydney au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

În 2008, Ora Pământului a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. În 2009 şi 2010 campania globală a evoluat, implicând aproximativ 1 miliard de oameni din peste 4.000 de oraşe din întreaga lume. Din 2011, Ora Pământului a intrat într-o nouă etapă în care oamenii de pretutindeni au fost îndemnaţi nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

În România, Ora Pământului (Earth Hour) se sărbătoreşte din anul 2009. De la un început relativ timid de 9 oraşe la prima ediţie, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în iniţiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga ţară şi un eveniment popular în viaţa comunităţilor (de) mici şi mari.

Peste 180 de ţări şi teritorii se reunesc, în 2019, pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii şi guverne să acţioneze pentru a stopa declinul biodiversităţii.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Averile candidaților pentru alegerile prezidențiale. Cine sunt cei mai bogați competitori care vânează un loc la Palatul Cotroceni

Filmul atacului de la Parlament, povestit de un martor: Au fost trei incendii. „Dacă nu știi spațiul, nu ai cum să te duci așa”

Bărbatul care a provocat incendiul de la Parlament a fost reținut. Ce le-a spus polițiștilor după capturare

De ce sunt colorate clădirile Guvernului și Palatul Parlamentului în verde, marți seară

Partenerii noștri