Live

Foto O specie de păsări pe cale de dispariţie, identificată pe un lac din județul Botoșani. În România mai sunt circa 50 de exemplare

Data publicării:
Gârlița mică. Foto: Info Natura 2000

O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost identificată în județul Botoșani, pe Lacul de acumulare Stânca - Costeşti, a anunţat Serviciul Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Populaţia de gârliță mică prezentă pe timpul iernii în ţara noastră este estimată la circa 50 de exemplare.

„Câteva exemplare de gârliţă mică au fost observate în pasaj în aria de protecţie special avifaunistică ROSPA 0058 Lacul Stânca - Costeşti”, au anunțat specialiștii ANANP.

„Gârliţa mică este una dintre speciile de gâşte europene de talie mai mică, critic periclitată din Palearcticul de Vest. Populaţia globală a suferit un declin accentuat în decursul secolului XX, specia fiind pe cale de dispariţie”, precizează reprezentanţii ANANP, potrivit Agerpres.

Pasărea este foarte asemănătoare cu gârliţa mare, mult mai comună, de care se deosebeşte prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depăşind linia ochilor şi prezenţa unui cerc galben în jurul ochiului.

Populaţia prezentă în timpul iernii în ţara noastră este estimată la 31 - 51 de exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor şi siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârliţe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâşte.

Această pasăre soseşte în România începând cu luna octombrie şi pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie. În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetaţie ierboasă naturală.

Populaţia globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27.000 de indivizi. Tendinţa populaţională este considerată descrescătoare, specia fiind clasificată ca „vulnerabilă”.

Principalele ameninţări asupra speciei sunt pierderea habitatelor, mortalitatea produsă de vânătoarea accidentală, deranjul determinat de turismul organizat în zonele de cuibărit şi cele de iernare.

Gârlițe mici (încercuite cu roșu), identificate alături de gârlițe mari pe Lacul Stânca - Costești. Foto: Facebook / Arii Naturale Protejate Botoșani

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea uriașă care a falsificat 10.000 de acte de identitate pentru ruși, ucraineni și moldoveni, descoperită într-o comună din Botoșani

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Un bărbat din Botoșani a pus pe jar autoritățile, după ce a sunat la 112 să solicite ajutor de urgență. Ce au găsit polițiștii

Canguri în curțile unor ieșeni. Ce alte specii protejate de lege au găsit autoritățile

Partenerii noștri