Live

Majoritatea oamenilor sunt îngrijoraţi de încălzirea globală. „Schimbarea climatică este la uşa noastră” (sondaj global)

Data publicării:
Schimbarile climatice duc la fenomene meteo extreme, iar semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere. Sursă foto: Getty Images

Din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice pe care le văd apropiindu-se, 80% dintre locuitorii lumii doresc angajamente mai puternice din partea guvernelor lor, arată datele unui sondaj global publicat joi.

Sondajul - realizat timp de opt luni de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea din Oxford şi institutul de sondaj GeoPoll - a adresat un număr de 15 întrebări prin apeluri telefonice aleatorii unui număr de 75.000 de persoane, în 87 de limbi şi în 77 de ţări ce reprezintă 87% din populaţia lumii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Rezultatele arată că o mare majoritate a celor chestionaţi (80%) îşi doresc ca liderii lor să lupte mai mult împotriva încălzirii globale.

Apelul în acest sens este deosebit de clar în cele mai sărace ţări (89%), dar rămâne ridicat şi în ţările G20 (76%) şi printre cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră - China (73%) şi Statele Unite ale Americii (66%).

În contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris privind clima trebuie să prezinte noi obiective de reducere a emisiilor de CO2 până la începutul anului 2025, „aceste rezultate dovedesc fără îndoială că oamenii din întreaga lume sunt în favoarea unei acţiuni îndrăzneţe în materie de climă”, a comentat Cassie Flynn, managerul PNUD pentru climă.

„Schimbarea climatică este la uşa noastră”

În 62 din cele 77 de ţări chestionate, majoritatea respondenţilor doresc o renunţare „rapidă” la combustibilii fosili, inclusiv în China (80%) sau Statele Unite (54%), dar nu şi în Rusia (16%).

Îndemn la acţiune încurajat de frică, comentează AFP. „Schimbarea climatică este la uşa noastră şi oamenii ştiu asta”, a insistat Cassie Flynn.

Astfel, 56% dintre respondenţi spun că se gândesc la încălzirea climei în mod regulat, cel puţin în fiecare săptămână, sau chiar zilnic, procentul fiind mai mare în rândul femeilor (57%) decât în rândul bărbaţilor (55%), precum şi în rândul celor peste 60 de ani (59%), care acum par să-i fi ajuns din urmă pe tineri în conştientizarea crizei climatice.

„Ceilalţi nu fac, aşa că nu fac nici eu nimic”

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (53%) spun că sunt „mai îngrijoraţi decât anul trecut” de încălzirea globală, în timp ce 15% afirmă că sunt mai puţin îngrijoraţi.

În fruntea acestei nelinişti climatice crescânde se află Fiji (cu 80% mai îngrijoraţi), Afganistan (78%), Mexic şi Turcia (77% mai preocupaţi).

În partea de jos a plutonului, se situează Arabia Saudită (cu 25% mai îngrijoraţi), Rusia (34%), Cehia (36%) şi China (39%).

În acest context, 69% dintre cei chestionaţi spun că încălzirea are deja un impact asupra „marilor decizii” lor, cum ar fi unde să locuiască - chiar dacă acest lucru nu se traduce neapărat în realitate.

Evocând contradicţiile dintre preocupări, pe de o parte, şi opţiunile electorale sau de consum, pe de altă parte, directorul PNUD, Achim Steiner, subliniază conceptul de „percepţie eronată”: „Aş face bucuros mai mult, dar ceilalţi nu fac, aşa că nu fac (nici eu) nimic”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Războaiele foamei” vor fi mai mari decât conflictele sângeroase pentru petrol, avertizează o mare companie din industria agricolă

Giorgia Meloni denunță „nebunia ideologică” a interzicerii mașinilor pe combustibili fosili și spune că Italia o va „corecta”

România va avea o strategie de adaptare la schimbările climatice. „Va viza agricultura, infrastructura și zona rezidențială”

40% din teritoriul agricol al țării este supus riscului deșertificării

Partenerii noștri