Lacul Razim, repopulat cu o specie în pericol să dispară
Lacurile din zona Biosferei Deltei Dunării rămân uşor, dar sigur, fără unul dintre cei mai importanţi şi căutaţi peşti. Şalăul este ameninţat de pescuitul abuziv, aşa că cercetătorii s-au gândit să dea naturii o mână de ajutor. Vor amenaja în lacul Razim o mie de cuiburi cu icre de şalău, din care speră să obţină un număr cât mai mare de exemplare.
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Cât de periculos este, de fapt, mercurul din conservele de ton
Un copil de 3 ani s-a înecat într-o piscină din Deltă
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Ministrul Barbu spune că nu știa de tunul de 5 milioane de euro al familiei Stănescu cu subvenții
Testele toxicologice nu dezvăluie motivul pentru care au murit pacienții de la spitalul Murgeni
Arafat, despre adăposturile construite în Delta Dunării
Pregătirea cuiburilor este o muncă pe cât de minuţioasă, pe atât de importantă. Fiecare cuib are aproximativ 30.000 de icre. Dacă totul va merge conform planului, într-o săptămână, cel mult două, în apele lacului Razim pot apărea chiar şi 100.000 de şalăi.
Ştefan Cociaş, inginer piscicol: Lăsate în stare liberă, sunt o serie de prădători în masa apei care le vor înjumătăţi, sau efectiv, le vor distruge definitiv. Ori aceste ţarcuri ne aduc în situaţia în care putem obţine un maximum de alevini din ceea ce populăm.
Paul Greavu, jurnalist Digi24: Cercetătorii iau icrele din oboare, iar după ce încarcă aceste cuiburi în bărci, pleacă trei kilometri pe canalul Enisala, până în complexul lagunar Razim-Sinoe.
Marian Tudor, directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea: Cantităţiile scăzute au fost din ce în ce mai mici, ajungând în zilele noastre undeva la circa 100 de tone. Deci mai puţin de jumătate din minimul istoric.
Scăderea drastică a numărului de şalăi din lacurile importante din zona Biosferei este pusă în special pe seama pescuitului abuziv.
Mălin Muşatescu, guvernatorul Deltei Dunării: Toată această repopulare îşi are rostul atâta timp cât peştii pe care îi repopulăm trebuie să ajungă la maturitate şi trebuie să se reproducă cel puţin o dată. Dacă îi scoatem cu plasele când sunt mici, în primul an de viaţă să ştiţi că nu ne-am atins scopul.
Rezervaţia a cheltuit 50.000 de lei pentru acţiunea de repopulare. Experimente asemănătoare se vor face şi pentru alte specii periclitate, cum ar fi plătica, batca sau babuşca.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News