Live

Japonia va deversa din nou în ocean apă de la reactoarele centralei nucleare Fukushima. Eliberarea surplusului a fost aprobată de ONU

Data actualizării: Data publicării:
În prima fază, aproximativ 7.800 de tone de apă au fost eliberate în Pacific dintr-un total planificat de 1,34 milioane de tone, echivalentul a peste 500 de piscine olimpice. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Japonia va deversa săptămâna viitoare al doilea lot de apă uzată de la centrala nucleară de la Fukushima. Eliberarea surplusului, aprobată de ONU, va continua în ciuda interdicției Chinei asupra tuturor importurilor maritime japoneze după primul lot, transmite The Guardian.

Japonia va începe să elibereze un al doilea lot de apă uzată de la centrala nucleară Fukushima de săptămâna viitoare, a declarat operatorul său, un exercițiu care a înfuriat China și alții când a început în august.

Pe 24 august, Japonia a început să deverseze în Pacific o parte din cele 1,34 milioane de tone de apă uzată care s-au colectat după ce un tsunami a paralizat instalația în 2011.

„Inspecțiile care au urmat primei lansări au fost finalizate… A doua deversare va începe pe 5 octombrie”, a declarat joi Tokyo Electric Power (Tepco).

Rusia ia în calcul să interzică importurile japoneze

China a interzis toate importurile japoneze de fructe de mare după prima deversare, care s-a încheiat pe 11 septembrie, în ciuda insistențelor de la Tokyo că operațiunea nu prezintă niciun risc.

Rusia, ale cărei relații cu Japonia sunt, de asemenea, reci, se pare că ia în calcul să urmeze exemplul Chinei pentru interzicerea fructelor de mare.

În prima fază, aproximativ 7.800 de tone de apă au fost eliberate în Pacific dintr-un total planificat de 1,34 milioane de tone, echivalentul a peste 500 de piscine olimpice.

Tepco spune că apa a fost filtrată de toate elementele radioactive, cu excepția tritiului, care se află în niveluri sigure. Această viziune este susținută de agenția atomică a ONU.

China a acuzat Japonia că folosește oceanul ca pe un „canal”, acuzații reluate la ONU săptămâna trecută de prim-ministrul Insulelor Solomon ,Manasseh Sogavare, care a dezvoltat relații strânse cu Beijingul.

Deversarea întregii cantități de apă uzată de la Fukushima va dura zeci de ani

Deversarea, care se așteaptă să dureze zeci de ani până la ultima picătură de apă, are ca scop să facă spațiu pentru a începe în cele din urmă să îndepărteze combustibilul radioactiv extrem de periculos și molozul din reactoarele distruse.

„Așa cum a fost cazul pentru prima deversare, vom continua să monitorizăm nivelurile de tritiu. Vom continua să informăm publicul în moduri care sunt ușor de înțeles pe baza dovezilor științifice”, a declarat oficialul Tepco Akira Ono reporterilor joi.

În ciuda interdicției Chinei asupra importurilor de fructe de mare japoneze, se pare că bărcile chineze continuă să prindă pește în largul Japoniei, în aceleași zone în care operează navele japoneze.

Rahm Emanuel, ambasadorul SUA în Japonia, a postat săptămâna trecută fotografii cu ceea ce descria ca fiind bărci de pescuit chineze în largul Japoniei, pe 15 septembrie.

„Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Navele chineze care pescuiesc în largul coastei Japoniei pe 15 septembrie, sunt de acord cu embargoul Chinei pe fructe de mare din aceleași ape”, a spus Emanuel pe platforma de socializare X.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Partenerii noștri