Izvorul care transformă natura în piatră. Fenomenul inedit poate fi observat pe valea unui pârâu din Bihor
Izvorul care transformă totul în piatră există, iar fenomenul poate fi observat pe valea unui pârâu din Bihor. Autoritățile locale fac demersuri pentru introducerea izvorului într-o arie protejată, care să îl ferească de intervențiile firmelor de exploatare forestieră.
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
Arafat, despre furtuna din Bihor: A avut efecte grave
Furtunile au făcut ravagii în țară. Vântul a avut și 100 de km/h
Fenomenul poate fi observat pe valea unui afluent al pârâului Sohodol, din pădurea de lângă Căbești. Apa este atât de bogată în minerale încât transformă în piatră tot ce întâlnește. Aluviunile aduse se solidifică în timp, iar acest proces poate să dureze chiar și câteva sute de ani.
Andrei Acs, specialist în arii protejate: "Depunându-se într-o pojghiță subțire se creează un baraj în albie, care reține toată cantitatea de carbonat de calciu care vine din amonte, care se îngroașă și se formează acele bazine pe care le putem vedea".
Primăria Căbești a sesizat potențialul turistic al unui asemenea izvor și face demersuri pentru a-l introduce într-o zonă de protecție.
Corina Ene, primarul comunei Căbești: "Ținând cont că acest loc este unic în județul nostru și sunt foarte puține în România cred că ar fi important ca cei de la Arii Protejate să intervină și să îl ateste ca loc protejat. Dacă ajunge să exploateze Ocolul Silvic sau firmele de exploatare și se distruge e păcat".
Andrei Acs, specialist în arii protejate: "Situl Natura 2000 Defileul Crișului - Munții Pădurea Craiului are limita la 600 m de zona aia. Ideal ar fi ca limita sitului să fie extinsă să acopere și sectorul acela de vale."
În acest caz, exploatările forestiere din zonă ar fi interzise, pentru că ar putea pune în pericol fenomenul carstic de suprafață.
Comuna Căbești și acest izvor special sunt în Munții Pădurea Craiului, o destinație de eco-turism.
Paul Iacobaș, președinte al Centrului Pentru Arii Protejate Şi Dezvoltare Durabilă Bihor: "Aici este Defileul Crișului Repede, hub-ul iubitorilor de aventură din România, unde se pot practica escalada, raftingul, speologia și ciclo-turismul. În ultimul timp alergarea montană este iarăși în tendințe".
Atracțiile principale ale zonei sunt peșterile și fenomenele carstice. Cele mai vizitate sunt Peștera cu Cristale din mina Farcu, peștera Meziad și peștera Vadu Crișului.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News