Live

Încălzirea record a oceanelor duce la posibil cel mai grav fenomen de albire a coralilor din lume

Data publicării:
Recifele de corali din întreaga lume trec printr-un fenomen de albire în masă. Foto: Profimedia Images

Recifele de corali din întreaga lume trec printr-un fenomen de albire în masă în contextul în care criza climatică provoacă o căldură record în oceane, au anunțat luni două organisme științifice care studiază oceanele. Unii experți au avertizat că aceasta ar putea deveni cea mai gravă perioadă de albire din istoria înregistrărilor, conform CNN

Mai mult de 54% din zonele recifelor de corali din întreaga lume au albit în ultimul an, afectând cel puțin 53 de țări și teritorii, inclusiv mari porțiuni din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian, se arată într-o declarație comună a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și a Inițiativei Internaționale pentru Recifurile de Corali (ICRI).  

„Este probabil ca acest eveniment să depășească în curând maximul anterior de 56,1%”, a declarat Derek Manzello, coordonatorul programului de supraveghere a recifurilor de corali din cadrul NOAA, într-un e-mail pentru CNN. „Procentul de zone de recif care se confruntă cu stres termic până la albire a crescut cu aproximativ 1% pe săptămână”.  

Atunci când coralii sunt expuși la stresul provocat de valurile de căldură marină, aceștia elimină algele care trăiesc în țesuturile lor, care le asigură atât culoarea, cât și cea mai mare parte a energiei. Dacă temperaturile oceanelor nu revin la normal, albirea poate duce la moartea în masă a coralilor, amenințând cu dispariția speciile și lanțurile trofice care se bazează pe ei.  

Acest moment marchează cel de-al patrulea eveniment global de albire și al doilea în ultimul deceniu - evenimentele anterioare având loc în 1998, 2010 și între 2014-2017. 

În ultimul an a fost confirmată o albire în masă în regiuni precum Florida și în zona extinsă a Caraibelor, Mexic, Brazilia, Australia, Pacificul de Sud, Marea Roșie, Golful Persic, Indonezia și Oceanul Indian, inclusiv coasta de est a Africii și Insulele Seychelles. 

Profesorul Ove Hoegh-Guldberg, un climatolog specializat în recifele de corali de la Universitatea Queensland din Australia, a prezis acest fenomen de albire în masă cu câteva luni în urmă. 

„Știam că temperaturile mărilor cresc rapid, dar nu cu această viteză”, a declarat luni Hoegh-Guldberg pentru CNN. „Problema îngrijorătoare este că nu știm cât va dura această schimbare masivă de temperatură”.

Foto: Profimedia Images

Ultimele 12 luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe planetă, iar temperaturile oceanelor au crescut vertiginos. Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins noi recorduri în februarie și din nou în martie, potrivit datelor furnizate de Serviciul Copernicus al Comisiei Europene privind schimbările climatice. 

În februarie, oamenii de știință din cadrul programului Coral Reef Watch al NOAA au adăugat trei noi niveluri de alertă la hărțile privind albirea coralilor, pentru a permite oamenilor de știință să evalueze noua amploare a încălzirii subacvatice.  

Va aduce La Niña o ușurare? 

El Niño, un model climatic natural care își are originea în Oceanul Pacific, de-a lungul Ecuatorului, și care tinde să crească temperaturile globale, a contribuit la încălzirea fără precedent a oceanelor. 

NOAA preconizează că La Niña, omologul mai rece al lui El Niño, ar putea apărea între lunile iunie și august ale acestui an, ceea ce oferă „o picătură de speranță” pentru recifele de corali, a declarat Manzello de la NOAA. 

Însă, a adăugat el, în ultimii ani au mai avut loc evenimente de albire în timpul fenomenului La Niña.  

„Sunt din ce în ce mai îngrijorat în legătură cu vara anului 2024 pentru zona extinsă a Caraibelor și Florida”, a spus Manzello. „Atunci când ne îndreptăm spre vară și spre fenomenul de albire în Caraibe și Florida, nu va fi nevoie de multă încălzire sezonieră pentru a împinge temperaturile dincolo de pragul de albire”. 

La jumătatea lunii februarie, CNN a fost martor la un fenomen extins de albire a coralilor în Marea Barieră de Corali din Australia - cel mai mare sistem de recife de corali din lume - pe cinci recife diferite, care acoperă zonele de nord și de sud. Luna trecută a fost confirmat oficial un fenomen de albire în masă în această zonă, în urma unor studii aeriene și subacvatice efectuate de Institutul Australian de Științe Marine (AIMS) și de Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali. 

„Frecvența și extremitatea tot mai mare a valurilor de căldură marină, determinate de schimbările climatice, testează nivelul de toleranță al recifurilor de corali”, a declarat Selina Stead, directorul general al AIMS. „Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa recifelor de corali din întreaga lume, iar această confirmare globală ilustrează cât de extins a fost impactul acestora în ultimele 12 luni”. 

„De aceea este esențial ca lumea să lucreze pentru a reduce emisiile de carbon”, a adăugat Stead. „De asemenea, este important să ne asigurăm că recifele de corali sunt bine gestionate la nivel local și regional”. 

Programul de mediu al ONU a avertizat că, dacă lumea nu reușește să își reducă drastic emisiile, planeta se îndreaptă în acest secol spre o încălzire de aproape 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. 

Oamenii de știință prezic că, chiar și la o încălzire de 2 grade - pe care lumea ar putea să o atingă în jurul anului 2050 - aproximativ 99% din coralii de pe Pământ ar muri. 

Pe lângă faptul că reprezintă un habitat esențial pentru viața marină, recifele de corali sunt cruciale pentru comunitățile de coastă din întreaga lume - ele acționează ca un sistem de apărare vital împotriva amenințării inundațiilor cauzate de furtuni și de creșterea nivelului mării și, de asemenea, oferă un mijloc de trai și sursă vitală de hrană pentru un număr estimat de 1 miliarde de oameni la nivel global. 

David Ritter, directorul general al Greenpeace Australia, a declarat că recifele se confruntă cu un „pericol existențial” și că vina aparține „în mod direct principalilor vinovați care alimentează încălzirea globală: companiile producătoare de combustibili fosili și guvernele care susțin această industrie”. 

„Nu mai avem cale de scăpare pentru a evita un dezastru climatic ireversibil”, a adăugat el, „și trebuie să acționăm rapid pentru a asigura o încetare imediată a noilor combustibili fosili”. 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

„Marea Mediterană este o bombă cu ceas”. Explicațiile climatologilor pentru inundațiile mortale din Spania

Aproape 38.000 de decese cauzate de schimbările climatice, înregistrate în Europa în vara anului 2022. Care este situația din România

Partenerii noștri