Live

Galerie Foto În plină criză a incendiilor din Amazonia, o expediție face o descoperire excepțională: cel mai înalt arbore

Data actualizării: Data publicării:

Are o circumferință de 5,5 metri și măsoară 88 de metri înălțime, adică echivalentul unui imobil cu 24 de etaje. După o călătorie de 220 de km cu barca și alți 10 km parcurși pe jos prin pădure, o echipă de 30 de persoane tocmai a descoperit cel mai înalt arbore din Amazonia. 

Acest copac impresionant aparține speciei Dinizia excelsan, cunoscută și sub numele comercial de Red Agelim sau Angelim Vermelho, pentru că are un lemn roșu foarte dur și foarte dens.

Acest gigant este situat în nordul Braziliei, la granița dintre statele Para și Amapa. 

Copacii Dinizia excelsan sunt des întâlniți în această regiune, dar în general ating o înălțime de 60 de metri, a explicat Eric Bastos Gorgens, coordonatorul expediției din care au mai făcut parte cercetători de la universitatea braziliană Los Vales de Jequitinhonha și de la universitățile britanice Cambridge și Swansea.

Cum a fost posibilă această descoperire

Pentru a identifica acest arbore, cercetătorii au folosit mai întâi un fel de radar cu laser. Au reperat șapte regiuni unde se află copaci de peste 80 de metri. A fost deja o surpriză, pentru că până în prezent, cel mai înalt arbore cunoscut din Amazonia nu depășea 70 de metri.

Pentru a valida această măsurătoare făcută de la distanță, cercetătorii au pus la cale o expediție, care s-a desfășurat între 14 și 30 august. Complet izolați de restul lumii, nu puteau comunica decât prin telefon cu legătură prin satelit.

Grație faptului că se găsește în interiorul profund al regiunii amazoniene, copacul gigantic nu este amenințat de incendiile ce devastează largi regiuni din Amazonia și care sunt legate de intenția de a despăduri. „Riscul este practic egal cu zero. Regiunea este foarte izolată, departe de orice prezență umană, cel mai apropiat sat este la 220 de km. Tăietorii de lemne nu se vor aventura aici”, a declarat pentru BBC Eric Bastos Gorgens.

Sursa foto: Instagram SETEC Amapa

Care e cel mai înalt copac din lume?

Pentru profesorul Eric Bastos Gorgens, această descoperire - care arată în ce mică măsură cunoaștem, totuși, Amazonia - este „extraordinară”. Sunt rari arborii în lume care ating o asemenea înălțime. 

„Copacii înalți sunt predispuși să se rupă și să cadă, fie sub efectul vântului sau al propriei greutăți. Un alt factor care limitează creșterea este alimentarea lor cu apă. Pe măsură ce arborii cresc, mărimea coloanei de apă sporește stresul hidric (nevoia de apă)”, a explicat cercetătorul. 

Cei mai înalți doi arbori tropicali - cunoscuți - din lume sunt specimene din genul Shorea: unul de 90,6 metri, celălalt de 89,5 metri. Ambii se află în Malaezia. Au fost identificați în 2015 de un inginer forestier finlandez, Matheus Nunes. Cu opt ani mai înainte, tot în Malaezia, americanii descoperiseră un copac de 88 de metri, care era considerat cel mai înalt.

Recordul absolut în materie de înălțime - dar care nu se află într-o pădure tropicală - este deținut de un sequoia cu frunze de tisă înalt de 115,55 metri. Botezat Hyperion, acest arbore are în jur de 700 de ani și se află în California. Localizarea sa precisă este însă ținută secretă, pentru a evita un aflux de curioși.

Citiți și: Cel mai periculos copac din lume

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planeta rămâne fără copaci. Numărul arborilor amenințați cu dispariția este mai mare decât cel al animalelor

Pădurile plantate în jurul orașelor pot reduce căldura urbană. Cum se întâmplă acest lucru

Cresc violențele împotriva jurnaliştilor care investighează crimele din Amazon. Nouă reporteri au fost uciși în ultimii 10 ani

PMB a început plantarea a aproape 100 de arbori în zona Parcului Cișmigiu, în cadrul proiectului Coroană Verde pentru Regina Elisabeta

Partenerii noștri