Live

Impactul poluării globale cu plastic ar putea fi ireversibil (studiu)

Data publicării:
Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companii FOTO: Profimedia Images

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat vineri în revista Science. Omenirea aruncă anual peste 45 de milioane de tone metrice de plastic pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor, cantitate care s-ar putea dubla în anii următori.

Problema poluării cu plasitc ar putea fi deja iremediabilă, avertizează cercetătorii, spunând că „ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula”.

Autorul principal al studiului, Matthew MacLeod, de la Universitatea Stockholm a precizat că plasticul „pătrunde în mediu peste tot”, inclusiv în ţări „cu o infrastructură bună pentru gestionarea deşeurilor”, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

Chiar şi în acest caz, reciclarea are „multe limitări”, afirmă Mine Tekman, coautoare a cercetării, din cadrul Institutului Alfred Wegener din Germania, în contextul în care naţiunile cu venituri ridicate expediază deşeuri către „ţările cu facilităţi mai puţin adecvate”.

Malaezia şi Filipine se numără printre ţările ale căror guverne, în ultimii ani, au restituit indignate încărcături de deşeuri expediate de state precum Canada şi Coreea de Sud.

Tekman a spus că producţia de „plastic virgin” ar trebui să fie plafonată, iar exportul deşeurilor interzis, cu excepţia cazului în care destinaţia are facilităţi mai adecvate pentru reciclare decât ţara de provenienţă a deşeurilor.

O cantitate de până la 46 de milioane de tone metrice de plastic este deversată pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor în fiecare an, un aflux care s-ar putea dubla până la jumătatea deceniului, agravând problema descompunerii, atunci când deşeurile din plastic se dezintegrează în particule minuscule care poluează lanţul alimentar.

„Descompunerea modifică constant proprietăţile poluării cu plastic şi deschide calea către noi întrebări”, a spus Hans Peter Arp, din cadrul Institutului Geotehnic din Norvegia.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO A apărut înghețata din plastic. Este primul aliment din lume realizat din deșeuri din plastic

Sri Lanka interzice produsele din plastic de unică folosinţă, după moartea mai multor elefanţi şi cerbi sălbatici din cauza deşeurilor

Sufocată de deşeuri, India interzice obiectele de plastic de unică folosinţă

Perne învelite în plastic și telecomenzi înfășurate în celofan. De teama Covid, Hong Kong duce la extrem regulile în hoteluri

Partenerii noștri